Σάββατο 20 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Να ξεσηκωθούμε όλοι!

Τούτες τις μέρες, παρακολουθούμε τον τρόμο να απλώνεται πάνω από την Ευρώπη. Αφού προηγουμένως «ταξίδεψε» στη Γιουγκοσλαβία, στις ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, άρχισε να προσεγγίζει και πάλι την Ευρώπη. Συνέβη, πρώτα, στην Κωνσταντινούπολη, τώρα στη Μαδρίτη. Επόμενος σταθμός ποιος; Το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Και θα ήταν δύσκολο οι απλοί παρατηρητές των γεγονότων να προβλέψουν ποιοι είναι οι τακτικοί σχεδιασμοί των εμπνευστών και κατασκευαστών αυτού του ανελέητου παιχνιδιού.

Οι καχύποπτοι, που ακόμη αρνούνται να ...φάνε ολόκληρη την ιστορία της πανταχού παρούσας «Αλ Κάιντα» και συνεχίζουν, πίσω από τα τρομοκρατικά χτυπήματα, να βλέπουν το δάκτυλο του ιμπεριαλισμού, διερωτώνται λοιπόν. Τι εξυπηρετεί το χτύπημα στη Μαδρίτη; Ποιος ωφελείται; Είναι άσχετο με την ένταση των βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ; Συνδέεται με τη νέα έκρηξη στο Κοσσυφοπέδιο; Και μήπως, τελικά, ο πόλεμος ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα - ΗΠΑ και ΕΕ -, μπήκε σε νέο πιο οξυμένο στάδιο;

Ο καλός ο «παίχτης», που πρώτος μπήκε να πάρει τη λεία του Ιράκ, αρχικά ήθελε και συμμάχους για να μοιραστεί το κόστος της επιδρομής. Ομως δε θέλει να μοιραστεί το φιλέτο με κανέναν άλλο. Ετσι, τώρα οι «κολλητοί» γίνονται αντίπαλοι και πρέπει να εξουδετερωθούν;

Ποιοι σκοποί υπηρετούνται με την επίθεση στην Ισπανία; Η οποία φαίνεται πως έλαβε το μήνυμα και τώρα με τη νέα κυβέρνηση άρχισε να μιλά για παρέμβαση του ΟΗΕ και αποχώρηση των στρατευμάτων της. Ποιος, όμως, (δε) θέλει παρέμβαση του ΟΗΕ στο Ιράκ; Και τι κάνει για να την εμποδίσει; Οι κατοχικές δυνάμεις των ιμπεριαλιστών Αγγλοαμερικανών, ταυτόχρονα, επιχειρούν να δυσφημήσουν την αντίσταση του ιρακινού λαού, αποδίδοντας στην ...Αλ Κάιντα τα χτυπήματα (κι ας παραδέχονταν οι ίδιοι πως αυτή η οργάνωση - «φάντασμα» δεν είχε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς του Ιράκ).

Την ίδια ώρα, η μάχη συνεχίζεται. Μήπως η απάντηση δίνεται και στο Κοσσυφοπέδιο; Από ποιους κατευθύνεται και ποιους ωφελεί και γιατί χρησιμοποιείται, τούτη την ώρα, ξανά, αυτό το χαρτί των Κοσσοβάρων στα Βαλκάνια; Συνδέονται αυτά και πώς με τη συμμετοχή στη λεία του Ιράκ όλων αυτών που έμειναν «απ' έξω»; Σίγουρα το παζλ είναι πολύπλοκο και δεν έχουν φανεί όλα τα χαρτιά. Παρά μόνον ότι μαίνεται και εντείνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και εκδηλώνεται με όλους τους τρόπους και σε πολλά επίπεδα.

Μόνο που το παιχνίδι αυτό δεν είναι επιτραπέζιο. Παίζεται με πραγματικά πυρά κι έχει θύματα τους λαούς. Και οι λαοί είναι οι μόνοι που δεν ωφελούνται από τα ποτάμια αίμα δικών τους παιδιών που ποτίζουν τα χέρια όσων σχεδίασαν το παιχνίδι ελπίζοντας στη λήθη.

Γι' αυτό πρέπει να ξεσηκωθούμε τώρα. Και να μετατρέψουμε τη σημερινή μέρα, αλλά και την κάθε μέρα, σε μέρα παγκόσμιας αντίστασης στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια, αρκεί να έχουμε καθαρό πως πρέπει να στραφούμε ενάντια σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Πως το δίλημμα για τους λαούς δεν είναι με τις ΗΠΑ ή την ΕΕ, αλλά με την αντίσταση ή με την υποταγή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ