Σάββατο 20 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ» ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ «ΕΜΦΥΛΙΟΥ»... «Θέατρο ενός ακόμη εμφυλίου πολέμου κινδυνεύουν να γίνουν τα Βαλκάνια, καθώς γενικεύονται οι αιματηρές συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο ανάμεσα στους αλβανόφωνους και στη σερβική μειονότητα της περιοχής. Οι υπάρχουσες δυνάμεις του ΝΑΤΟ αποδεικνύονται αδύναμες να συγκρατήσουν τα καταστρεπτικά πάθη τα οποία έχουν αναζωπυρωθεί. Τις δύο τελευταίες ημέρες τουλάχιστον 31 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα Σέρβοι, σκοτώθηκαν από τις τυφλές επιθέσεις του αλβανικού όχλου. Από το μίσος των Αλβανών δεν γλιτώνουν οι σερβικές ορθόδοξες εκκλησίες και οι οικίες των απροστάτευτων Σέρβων πολιτών. Στην άκρως ανησυχητική κλιμάκωση της βίας η Ατλαντική Συμμαχία απαντά με την εσπευσμένη αποστολή ενισχύσεων» («ΒΗΜΑ»).

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ... «Δυτικοί διπλωματικοί κύκλοι στην Πρίστινα σημειώνουν με ανησυχία ότι, αυτήν την φορά, το αλβανικό στοιχείο στράφηκε εναντίον όχι μόνο των Σέρβων, αλλά και της πολιτικής διοίκησης του ΟΗΕ, απαιτώντας την πλήρη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, αφού προηγουμένως απομακρυνθεί το σερβικό στοιχείο. Πάντως, τα προχθεσινά γεγονότα στον Αγιο Ούρο δεν πρόκειται να επηρεάσουν την παρουσία των ελληνικών στρατευμάτων, τα οποία δεν ενεπλάκησαν χθες σε οποιαδήποτε επεισόδια» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ»... «Ανησυχία ότι οι συγκρούσεις, με τους 31 νεκρούς στο Κοσσυφοπέδιο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γενική ανάφλεξη στα Βαλκάνια εκφράζουν ηγέτες της περιοχής. Η Ρωσία ζητεί την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ σπεύδει να ενισχύσει τις δυνάμεις. Ο Κοστούνιτσα καταγγέλλει "προσχεδιασμένο και συντονισμένο πογκρόμ" των Σέρβων, καθώς οι Αλβανοί συνεχίζουν να πυρπολούν σπίτια και εκκλησίες. Η ελληνική δύναμη εγκατέλειψε δύο εκκλησίες, μετά την προειδοποίηση των Αμερικανών ότι πλησιάζουν εξαγριωμένοι Αλβανοί. Στη Σερβία διαδηλωτές έκαψαν τζαμιά» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ... «Πέντε χρόνια μετά την ημέρα που η εξωτερική επέμβαση έφερε την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο, δημιουργούνται νέες ανησυχίες για ένα τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών το οποίο θα κλείσει οριστικά το ζήτημα "ποιος είναι ο κυρίαρχος στην περιοχή"» («ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ» - «ΒΗΜΑ»).

«ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ»... «Στο σημείο που έχουν φθάσει, πάντως, τα πράγματα, η μόνη ρεαλιστική διέξοδος είναι η κατόπιν διαπραγματεύσεων ανισομερής διχοτόμηση. Δηλαδή, μία περιοχή στον Βορρά να ενσωματωθεί στη Σερβία και το υπόλοιπο Κοσσυφοπέδιο να μετατραπεί σε δεύτερο αλβανικό κράτος. Το σενάριο αυτό συζητείται ανεπισήμως, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον απορρίπτεται» (Στ. Λυγερός - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει πιέσεις των χωρών της Δύσης (2007-11-23 00:00:00.0)
«Ανησυχεί» για τη στάση των Σέρβων (2006-08-05 00:00:00.0)
Πιέσεις στον Τσέκου με στόχο την «ημι-ανεξαρτητοποίηση».... (2006-03-22 00:00:00.0)
Ξυλοδαρμός Σέρβων ηλικιωμένων (2005-03-29 00:00:00.0)
Μάικο: «Χαμένη ιστορία για τη Σερβία το Κοσσυφοπέδιο» (2005-02-16 00:00:00.0)
Αλλαγές στο προτεκτοράτο (2004-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ