Σάββατο 20 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αδιευκρίνιστο πόσοι και ποιοι θα πάνε Ελβετία

Οι ΗΠΑ πιέζουν αφόρητα να γίνουν οι συνομιλίες στην Ελβετία για επίλυση του Κυπριακού με βάση το αμερικανόπνευστο σχέδιο Ανάν. Οι Ελληνοκύπριοι δηλώνουν ότι θα είναι εκεί να διαπραγματευτούν για τα δίκαιά τους. Η φαμίλια Ντενκτάς δεν ξεκαθαρίζει αν θα μεταβεί, και η Τουρκία πιέζει τους υφισταμένους της να πάψουν τα παιχνίδια. Η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα παραστεί και θα διεκδικήσει στρατιωτική παρουσία στο νησί, ενίσχυση της «διζωνικότητας» και αλλαγές στα κοινοτικά κείμενα, ώστε τα συμφέροντά της να είναι κατοχυρωμένα εσαεί.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ανταμ Ερελι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν πως «όλα τα μέρη θα τιμήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στη Νέα Υόρκη στις 13 Φεβρουαρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν την αποστολή εκπροσώπων στις συνομιλίες της επόμενης εβδομάδας στην Ελβετία».

Χτες η ελληνοκυπριακή πλευρά, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, απάντησε ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν στη Νέα Υόρκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, είπε ακόμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει πως το ίδιο θα πράξει και η τουρκοκυπριακή, «έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναλάβει δεσμεύσεις εκεί και τώρα όπως ζητεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, επιμένει ότι δε θα μεταβεί στην Ελβετία για τις διευρυμένες συνομιλίες. Χτες μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι η μη μετάβασή του στην Ελβετία δε θα επηρεάσει τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν εκεί την ερχόμενη βδομάδα. Είπε επίσης ότι αν επιτευχθεί συμφωνία με την οποία ο ίδιος δε συμφωνεί, και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι θετικό, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί. Πρόσθεσε πως αν τα μέρη καταφέρουν στην Ελβετία αυτό που δεν κατάφερε ο ίδιος στην Κύπρο, τότε όλοι θα είναι ευτυχισμένοι. Ωστόσο, σημείωσε ότι αν δεν καταφέρουν κάτι τέτοιο, τότε δε θα πρέπει να επιστρέψουν με συνθήματα επιτυχίας, αλλά «θα πρέπει να πουν στο λαό την αλήθεια». Εξέφρασε την ελπίδα ότι μαζί με την Τουρκία θα μπορέσουν να πουν τις πραγματικότητες, κατά την έκφρασή του.

Ομως, δεν είναι μόνο ο πατήρ Ντενκτάς που αρνείται να μεταβεί στην Ελβετία. Και ο υιός, Σερντάρ, ως υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να μη μεταβεί στις συνομιλίες. Είπε ότι η Τουρκία, το ψευδοκράτος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα πρέπει να συμφωνήσουν για τις απαιτήσεις που έχουν προτεραιότητα γι' αυτούς πριν αναχωρήσουν για τις διευρυμένες συνομιλίες. Αν δε συμβεί αυτό, τότε θα σκεφθεί εάν θα μεταβεί ή όχι στην Ελβετία.

Αργά χτες το βράδυ ο Πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στην απόφαση του Ραούφ Ντενκτάς να μη μετάσχει στις συνομιλίες, δήλωσε: «Αυτή η διακήρυξή του, στις παραμονές της έναρξης του πιο κρίσιμου σταδίου των συνομιλιών, προδικάζει και την αρνητική θέση που η τουρκική πλευρά θα τηρήσει στις διαπραγματεύσεις και, έτσι, προτού καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, επιχειρεί να τις οδηγήσει σε αδιέξοδο. Διότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει καλέσει τους ηγέτες - και όχι πληρεξούσιούς τους - στις συνομιλίες που να είναι έτοιμοι εκεί και τότε να λάβουν δεσμευτικές αποφάσεις».

Σταθερή η Τουρκία

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως τρία είναι τα σημαντικά σημεία, στα οποία η Αγκυρα είναι ευαίσθητη σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό: Η ενίσχυση της διζωνικότητας, οι εγγυήσεις και οι αλλαγές που επιθυμεί στο χάρτη.

Ανέφερε επίσης ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί τη συνέχιση της ύπαρξης συγκεκριμένου αριθμού τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο. Πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα αποχωρήσει από την τετραμερή διάσκεψη, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει, και δεν μπορεί να πει ότι αποχωρεί. Προειδοποίησε ότι εάν προκύψει πρόβλημα στη διαπραγματευτική διαδικασία αυτό δεν πρέπει να προέλθει από την τουρκική πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ