Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Προπαγάνδα, πιέσεις και ναι μεν αλλά...

Η προπαγάνδα υπέρ του «σχεδίου Ανάν» δίνει και παίρνει. Διαπλέκεται με απίθανους εκβιασμούς, ιδεολογικοποιεί αφόρητες πιέσεις, κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πιέσει τους Ελληνοκύπριους, αλλά και να πείσει τους Ελλαδίτες, να ...καταπιούν το μόρφωμα που παρουσιάζουν ως λύση του κυπριακού προβλήματος.

Πολυάριθμες ακριβές εγχώριες πένες που σταδιοδρομούν στην υπηρεσία του διεθνούς ιμπεριαλισμού και του ελλαδικού πολιτικού προσωπικού του, μέρες τώρα έχουν πάρει φωτιά. Γράφουν ακούραστα, έχοντας απόλυτη συνείδηση των αυταπατών που σκορπούν. Στηρίζουν με όλη τους τη δύναμη τους πολιτικούς αστέρες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που πήραν μαζικά τους δρόμους και πουλάνε με το κιλό «νηφαλιότητα», την ώρα που οι ιμπεριαλιστές Ευρώπης και Αμερικής εντείνουν τους πιο βρώμικους εκβιασμούς. Παίζουν με αξιοθαύμαστο ζήλο ρόλους μοιρασμένους.

1. Τα πυρά τους, προερχόμενα από τις πιο διαφορετικές κατευθύνσεις, φαίνεται να επικεντρώνονται σε δύο στόχους - επιχειρήματα.

«Εντάξει», παραδέχονται. «Το σχέδιο Ανάν είναι άδικο ή εν πάση περιπτώσει έχει αρκετές άδικες πλευρές. Ομως, δεν υπάρχει άλλη λύση. Συνεπώς, ο κυπριακός λαός δεν έχει άλλη διέξοδο, δεν έχει τι άλλο να κάνει παρά να το ψηφίσει»...

Ψέμα, ασύστολο ψέμα. Και η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που από τις αρχές του 1977 έχουν αποδεχτεί οι Κύπριοι και έχει ουσιαστικά ενσωματωθεί στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ δεν είναι λύση; Αυτή τη λύση δεν παλεύουν οι Κύπριοι είκοσι επτά συναπτά χρόνια τώρα; Γιατί να εγκαταλείψουν την πάλη για μια τέτοια λύση και να πάνε στην άδικη λύση - εξάμβλωμα που τους προτείνει ο Ανάν; Επειδή έτσι υπαγορεύουν οι ιμπεριαλιστές, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι;

Σε αυτή την περίπτωση δε θα αδυνατίσει - όσο κι αν συνεχιστεί η πάλη ύστερα για μια δίκαιη λύση - η συμπάθεια και η υποστήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης;

Αντίθετα, αν απορριφθεί το «σχέδιο Ανάν», νομιμοποιούνται στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης να συνεχίσουν τον αγώνα, για να πετύχουν αυτό για το οποίο δεκαετίες τώρα αγωνίζονται: Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Φυσικά, ο δρόμος για μια τέτοια λύση έχει γίνει ακόμα πιο δύσβατος και γι' αυτή την εξέλιξη «βοήθησε» η αποδοχή του «σχεδίου Ανάν» ως βάση για συζήτηση και όλα όσα ακολούθησαν. Ωστόσο, παραμένει ακόμα ανοιχτός.

2. Ο δεύτερος στόχος - επιχείρημα, στον οποίο επίσης επικεντρώνονται πάμπολλες γραφίδες αφορά στην «προστασία» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Εντάξει», ισχυρίζονται, «έχει αρκετά άδικα σημεία και πλευρές το κείμενο Ανάν, όμως τώρα η Κύπρος είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με τη βοήθειά της, λοιπόν, θα καταφέρει στο μέλλον να "βελτιώσει" μια σειρά από όρους του σχεδίου Ανάν, να "αμβλύνει" πολλές από τις δυσάρεστες γωνίες που η ύπαρξή τους υποχρέωσε την ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία να μη συμφωνήσει στη Λουκέρνη»...

Φυσικά, οι λέγοντες και γράφοντες τέτοια «επιχειρήματα» γνωρίζουν πολύ καλά πως παραπλανούν τους Κύπριους για τις διαθέσεις της ΕΕ. Ωστόσο, οι ίδιοι οι Κύπριοι έχουν σοβαρούς λόγους, για να αποκρούσουν την παραπλανητική προπαγάνδα, μια που έχουν πάρει μια πρώτη - ισχυρή όμως - δόση από τη «βοήθεια» που θα τους δώσει η ΕΕ σε μια τέτοια προσπάθεια: Τη «βοήθεια» που τους έδωσε στη Λουκέρνη.

Δεν ξεχνούν πως πήγαν στη Λουκέρνη έχοντας οι ίδιοι βάλει σαν στόχο τους να παρευρίσκεται και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βάση τα περί «κοινοτικού κεκτημένου» και άλλα. Και εκπρόσωπος της ΕΕ, βεβαίως, υπήρχε, ο Γκ. Φερχόιγκεν. Ηταν, όμως, απόλυτα στοιχισμένος με τους Αμερικανούς και τον Ανάν και ασκούσε και αυτός αφόρητες πιέσεις για την αποδοχή του άδικου και απαράδεχτου σχεδίου του. Και δεν έφθανε μόνο αυτό. Βγήκε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ρομάνο Πρόντι, την τελευταία και πιο κρίσιμη μέρα των διαπραγματεύσεων στη Λουκέρνη και τι βρήκε να πει; Πως μπορεί να αποδεχτεί η ΕΕ και μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν με την περίπτωση των αποδημητικών πουλιών της Μάλτας! Εξίσωσε το κυπριακό πρόβλημα, δηλαδή, με το κυνήγι των αποδημητικών πουλιών! Τόσο μεγάλη βοήθεια!

Απόκτησαν, λοιπόν, όλοι σημαντική, πικρή εμπειρία για το είδος της «βοήθειας» που έχουν και στο μέλλον να περιμένουν από την ΕΕ σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα και τις διάφορες πλευρές του. Είναι ένας σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά ανάλογου είδους παραπλανητικά επιχειρήματα.

Οι μέρες αυτές είναι πράγματι κρίσιμες για τον κυπριακό λαό. Εκείνο που στην ουσία αποφασίζεται δεν είναι η λύση ή η μη λύση του Κυπριακού. Το κυπριακό πρόβλημα, δυστυχώς, θα υπάρχει - έτσι και αλλιώς - για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη. Εκείνο που κρίνεται κυρίως είναι η συνέχιση ή η εγκατάλειψη του αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Και από την απάντηση που έμπρακτα δίνουν σ' αυτό το ερώτημα όλες οι πολιτικές δυνάμεις, απ' αυτήν και θα πρέπει να κριθούν ανάλογα...


Του
Βασίλη ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ