Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών

Ακόμα και προληπτική δράση στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας

Ολο και πιο βαθιά μπαίνει η Ελλάδα στο φαύλο κύκλο της εμπλοκής στους μηχανισμούς επιβολής της «νέας τάξης», ενώ, παράλληλα, ενισχύονται οι ευρωενωσιακοί κατασταλτικοί μηχανισμοί με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώθηκε η πλήρης ταύτιση με το ΝΑΤΟικό δόγμα περί «αντιτρομοκρατικού» πολέμου καθώς και ότι και οι στρατιωτικοί μηχανισμοί που ετοιμάζονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας θα μπορούν να δρουν και προληπτικά εντός και εκτός ευρωπαϊκού εδάφους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλου, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, στα πλαίσια του «γενικού στρατιωτικού στόχου» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ορίζοντα το 2010, αποφασίστηκε η ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων για τη «διαχείριση ή πρόληψη κρίσεων». Αυτό θα γίνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, σε «περιπτώσεις που κάποιο κράτος-μέλος ζητά συνδρομή για θέματα τρομοκρατίας».

Για το σκοπό αυτό συγκροτούνται μικρές ομάδες των 1.500 ατόμων, που «θα μπορούν σε σύντομο χρόνο να αναλαμβάνουν δράση για να αποφεύγεται η κρίση ή για να γίνεται διαχείριση της κρίσης». Πράγμα που σημαίνει ότι συγκροτείται ευρωενωσιακός μηχανισμός εσωτερικής ασφάλειας, που θα αναλαμβάνει ακόμα και προληπτική δράση. Ο υπουργός Αμυνας ήταν αποκαλυπτικός σε σχέση με το αντικείμενο και τα μέσα αυτών των μηχανισμών. «Βασικό εργαλείο, είπε, στην προσπάθεια αποτροπής τρομοκρατικών ενεργειών είναι η βάση δεδομένων (data base) που ήδη λειτουργεί σε επίπεδο ΕΕ και η οποία διευκολύνει τις αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών να συλλέγουν και να επεξεργάζονται πληροφορίες σχετικά με ύποπτα άτομα που κινούνται στον ευρωπαϊκό χώρο». Δηλαδή, διείσδυση στο σκληρό πυρήνα της εσωτερικής ασφάλειας που είναι ο τομέας των πληροφοριών.

Και άλλος ελληνικός στρατός στη Βοσνία

Στην ίδια σύνοδο συζητήθηκε η ενεργοποίηση του ευρωστρατού στη Βοσνία σε αντικατάσταση του ΝΑΤΟ, καθώς προβλέπεται η λήξη της επιχείρησης SFOR στο τέλος του χρόνου. Οι αποφάσεις για το θέμα θα οριστικοποιηθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στα τέλη Ιούνη στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ενισχύσει την ελληνική στρατιωτική παρουσία στη Βοσνία με την αποστολή 700 επιπλέον στρατιωτών. Η πρόταση αυτή προβάλλεται σαν αντιστάθμισμα στις αμερικανικές πιέσεις για αποστολή ελληνικού στρατού στο Ιράκ. Οσον αφορά στην αύξηση της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν ο υπουργός Αμυνας μετέθεσε τη σχετική συζήτηση για μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Επίσης, ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος ανήγγειλε τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός συντονιστικού κέντρου θαλάσσιων μεταφορών που θα δραστηριοποιείται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης για την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων. Το κέντρο αυτό θα έχει τη δυνατότητα να θέτει στη διάθεση της ευρωδύναμης ένα στόλο περίπου 130 εμπορικών πλοίων.

Δηλώσεις Σολάνα

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ΕΕ για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, η παράδοση της διοίκησης της δύναμης κατοχής της Βοσνίας θα γίνει γύρω στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η ευρωενωσιακή δύναμη κατοχής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα συγκροτείται από περίπου 7.000 στρατιώτες και περίπου 500 αστυνομικούς, ενώ το ΝΑΤΟ παραμένει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με μία δύναμη περίπου 300 στρατιωτών και αξιωματικών στο Σαράγεβο που θα διοικείται από έναν Αμερικανό στρατηγό.

Η αποστολή της «λιτής» σε αριθμό ΝΑΤΟικής δύναμης θα έχει τα ακόλουθα τρία σκέλη:

- Συνέχιση ερευνών με στόχο τη σύλληψη υπόπτων για εγκλήματα πολέμου (με πρώτους στο στόχαστρο τους πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς)

- Παροχή και αποστολή βοήθειας σε «αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες»

- Παροχή βοήθειας σε «μεταρρυθμίσεις» για την «άμυνα»...

Ο ίδιος ο Σολάνα είπε στη συνέντευξη Τύπου πως η ΝΑΤΟική δύναμη μερικών εκατοντάδων στη Βοσνία παραμένει μετά από «επιμονή των Αμερικανών», που υποστήριζαν πως «πρέπει να έχουν τον ηγετικό ρόλο» στη σύλληψη των κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου γιατί «πρέπει να τελειώσουν τη δουλιά που ήδη έχουν αρχίσει». «Αυτό δε θα μειώσει τη σημασία και την πρόοδο της στρατιωτικής διοίκησης της δύναμης», είπε χαρακτηριστικά ο Σολάνα.

Η παραμονή της ΝΑΤΟικής δύναμης με την παραπάνω τριπλή (και σε μερικά σημεία «θολή») αποστολή προκάλεσε ανοιχτά τη δυσφορία της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας, Μισέλ Αλιότ Μαρί, που δήλωσε πως θα προτιμούσε να δοθεί στη διοίκηση του ευρωστρατού και η επιχείρηση σύλληψης κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ