Σάββατο 10 Απρίλη 2004 - Κυριακή 11 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΓΕΡΟΥΣΙΑ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ
Ποια «αντιπροσωπευτικότητα»;

Ως προς το Νομοθετικό Σώμα προβλέπεται η σύσταση Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Θα αποτελείται από δύο σώματα, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Καθένα θα απαρτίζεται από 48 μέλη. Η Γερουσία θα απαρτίζεται από ίσο αριθμό γερουσιαστών, 24 Ελληνοκύπριους και 24 Τουρκοκύπριους. Χονδρικά, λοιπόν, τα 2/3 του πληθυσμού θα έχουν ίσο αριθμό γερουσιαστών με το 1/3 του πληθυσμού. Ετσι πάει περίπατο η «αντιπροσωπευτική δημοκρατική διακυβέρνηση», υπέρ της «πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων» και του «ισότιμου καθεστώτος των».

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι έδρες θα κατανέμονται με βάση τον αριθμό των προσώπων που έχουν την εσωτερική ιδιότητα του πολίτη του κάθε συνιστώντος κράτους. Η κατανομή αυτή αντικατοπτρίζει την πληθυσμιακή υπεροχή του ενός συνιστώντος κράτους έναντι του άλλου. Ωστόσο, το κάθε συνιστών κράτος θα λαμβάνει τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εδρών.

Οι εξουσίες του Νομοθετικού Σώματος είναι οι ακόλουθες:

- Να νομοθετεί και να λαμβάνει αποφάσεις σε θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

- Να εγκρίνει διεθνείς συνθήκες προς κύρωση.

- Να εκλέγει το Προεδρικό Συμβούλιο και να εποπτεύει τη λειτουργία του.

- Να παραπέμπει με ειδική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο καταγγελίες για εξέταση εις βάρος μελών του Προεδρικού Συμβουλίου και των οργάνων των ανεξάρτητων θεσμών για σοβαρές παραβάσεις των καθηκόντων τους ή για σοβαρά εγκλήματα.

- Να υιοθετεί τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Νέο μπλοκάρισμα
(Οι «ειδικές πλειοψηφίες»)

Εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά από το Σύνταγμα, οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου θα απαιτούν την έγκριση και των δύο Σωμάτων με απλή πλειοψηφία. Στη Γερουσία οι συνήθεις αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των μελών που παρίστανται και ψηφίζουν, περιλαμβανομένου του ενός τετάρτου των γερουσιαστών που παρίστανται και ψηφίζουν από το κάθε συνιστών κράτος.

Σε «ειδικά θέματα» θα απαιτείται ειδική πλειοψηφία από τουλάχιστον τα δύο πέμπτα των γερουσιαστών (10) του κάθε συνιστώντος κράτους. Τέτοια θέματα περιλαμβάνουν την έγκριση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και την εκλογή του Προεδρικού Συμβουλίου, καθώς και μια σειρά από θέματα που άπτονται ζωτικών ενδιαφερόντων των συνιστώντων κρατών.

Και μόνο η εκλογή του Προεδρικού Συμβουλίου (δηλαδή του ανώτερου οργάνου του νέου κυπριακού κράτους με πρόσωπα - κλειδιά σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα) είναι ένα σημαντικότατο ζήτημα της Κύπρου. Αν με το καθεστώς της ειδικής πλειοψηφίας, τα δύο πέμπτα των Ελληνοκυπρίων ή των Τουρκοκυπρίων μελών του Κοινοβουλίου καταψηφίσουν κάποια πρόσωπα, μπλοκάρει η εκλογή Προεδρικού Συμβουλίου. Χωρίς Προεδρικό Συμβούλιο δε λειτουργεί η «Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία». Και κράτος που δε λειτουργεί, δεν ονομάζεται κράτος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ