Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΙ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν ανεξέλεγκτη λειτουργία των επιχειρήσεων

Την ανεξέλεγκτη λειτουργία των καταστημάτων και την απόλυτη εξαθλίωση των εργαζομένων, που καλούνται να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, όποτε ο εργοδότης θα τους έχει ανάγκη, το δίμηνο κατά το οποίο θα διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ανακοίνωσαν χτες με δηλώσεις τους ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος! Η παραπάνω εξέλιξη ανοίγει ακόμα περισσότερο την «όρεξη» των μεγαλοεπιχειρηματιών, που πάγιο αίτημά τους είναι να σπάσει οποιαδήποτε δέσμευση αφορά το ωράριο, να καταργηθεί η αργία της Κυριακής και κυρίως να απελευθερωθούν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις.

Με υπόμνημά της, η ΓΣΕΒΕΕ, στη χτεσινή πρώτη επίσημη συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης, ζήτησε να αρθεί η ισχύς της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που ισχύει για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για τους δυο μήνες (20 Ιούλη - 30 Σεπτέμβρη) των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων! Κατόπιν ο Δ. Ασημακόπουλος δήλωσε ότι η Ενωση πήρε τις διαβεβαιώσεις που ήθελε από τον υπουργό, με τις οποίες «ικανοποιούνται πλήρως οι θέσεις και οι απόψεις της ΓΣΕΒΕΕ». Στην ερώτηση για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη διεύρυνση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ δήλωσε ότι «οι εμποροϋπάλληλοι αντιδρούν γιατί πιθανώς να θεωρούν ότι δε θα αμειφθούν για τις παραπάνω ώρες, πράγμα που δεν είναι σωστό»!

Τη συμφωνία για την παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου, το δίμηνο των Ολυμπιακών Αγώνων, επιβεβαίωσε ξεκάθαρα ο υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Εμείς επιβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά και επαναλαμβάνουμε, το είπαμε και μέσα, το είπαμε και χθες, το επαναλαμβάνουμε σήμερα για να κλείσει το θέμα, πέραν του διαστήματος των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, δεν υπάρχει για το υπουργείο θέμα αλλαγής ωραρίου».

«Θα μας βρίσκετε συνέχεια μπροστά σας»

Τις μεθοδεύσεις κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων προς εξυπηρέτηση δήθεν των τουριστών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου ως μόνο στόχο έχει το πλήρες ξεπούλημα του εργαζόμενου και την πλήρη εξαθλίωσή του», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

«Είναι θρασύτατη - τονίζει - η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ που βγαίνει και μιλάει ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, προεξοφλώντας μάλιστα την πλήρη υποταγή των εργαζομένων στα αντεργατικά τους σχέδια, με τη θρασύτατη δήλωση ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν. Οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν στα αντεργατικά σας σχέδια».

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι «οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν στην μπλόφα που λέγεται "εθνικός στόχος", κύριοι των ΣΕΛΠΕ - ΣΕΣΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ, ούτε να υποστούν πλέον την τρομοκρατία σας και τους εκβιασμούς σας για απολύσεις, δυσμενείς μεταθέσεις, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων και ό,τι άλλο προσπαθείτε να επιβάλετε στους εργαζόμενους με το πιστόλι στον κρόταφο. Θα μας βρίσκετε συνέχεια μπροστά σας, θα είμαστε συνεχώς στους δρόμους του αγώνα, θα παλεύουμε μέχρι να κερδίσουμε το 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο, τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας, την κατάργηση της μερικής απασχόλησης και για πρώτο μισθό 1.100 ευρώ».

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα διεύρυνσης ή απελευθέρωσης του ωραρίου και ότι θα αντισταθεί με κάθε μέσο στην όποια αλλαγή του ωραρίου επιχειρηθεί από οποιαδήποτε πλευρά και με οποιοδήποτε πρόσχημα.

«Ανταγωνιστικότητα και ευελιξία»

Μεγαλύτερη «ευελιξία στο σύστημα», δηλαδή νέο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων, προκειμένου να γίνει «η χώρα πιο ανταγωνιστική», δηλαδή να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των βιομηχάνων, ζήτησε χτες η αντιπροσωπεία του ΣΕΒ από τον υπουργό Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο, κατά την πρώτη επίσημη συνάντησή τους. Ο υπουργός, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, διαβεβαίωσε τον ΣΕΒ ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την ενίσχυση των κερδών των βιομηχάνων. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί «να δημιουργήσει ένα πολύ θετικό, οικονομικό και αναπτυξιακό περιβάλλον για να μπορέσει η ελληνική επιχείρηση να ανοίξει τα φτερά της, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε αποτελεσματικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιδοτήσεις συγκάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής (2005-08-26 00:00:00.0)
Υπεύθυνη η κυβέρνηση (2004-09-30 00:00:00.0)
Προεξοφλεί «εργασιακή ειρήνη» (2004-06-04 00:00:00.0)
Απαράδεκτη η αποδοχή του «ολυμπιακού ωραρίου» (2003-10-31 00:00:00.0)
Ο ...πλήρως απασχολήσιμος (2003-06-24 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι πρέπει να ανησυχούν (2003-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ