Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Ου. Μπους και Ντικ Τσέινι θα εμφανιστούν μαζί την 29η Απρίλη, ενώπιον της Επιτροπής που κάνει έρευνες σχετικά με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις που θα τους υποβάλουν τα μέλη της Επιτροπής.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Κάρλος Μένεμ εκδόθηκε έπειτα από και νέα άρνηση του Αργεντίνου πρώην προέδρου, που κατοικεί πια στο Σαντιάγο της Χιλής, να δώσει κατάθεση αναφορικά με οικονομικό σκάνδαλο - υπόθεση «χαριστικής» σύμβασης κατασκευής φυλακών - στη διάρκεια της θητείας του την περίοδο 1989-1999. Στον Μένεμ είχε επιβληθεί κατ' οίκον περιορισμός για 167 μέρες το 2001, λόγω της εμπλοκής του σε λαθρεμπόριο όπλων, με προορισμούς την Κροατία και τον Ισημερινό.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Σκηνές φρίκης εκτυλίχτηκαν τη νύχτα της Τρίτης σε φυλακή της βορείου Βραζιλίας, όπου έχει σημειωθεί στάση από την περασμένη Παρασκευή. Τα επεισόδια έγιναν μεταξύ των στασιαστών στις φυλακές Ούρσου Μπράνκου στο Πόρτου Βέλιου, πρωτεύουσα του κρατιδίου της Ροντόνια στην Αμαζονία, κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους οχτώ άνθρωποι, όλοι τους κρατούμενοι. Οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές Ούρσου Μπράνκου είναι απάνθρωπες, καθώς ενώ είναι χωρητικότητας 350 ατόμων βρίσκονται τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εκτίσει τις ποινές τους, αλλά δεν έχουν αποφυλακιστεί εξαιτίας γραφειοκρατικών κωλυμάτων.

ΚΙΤΟ.-- Σαν φωτιά επεκτείνονται οι εξεγέρσεις σε φυλακές του Εκουαδόρ. Τις τελευταίες τρεις ημέρες εξελίχθηκαν σε καθολικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, καθώς εξαπλώθηκαν σε όλες τις γυναικείες και αντρικές φυλακές, τη στιγμή μάλιστα που οι δεσμοφύλακες ξεκίνησαν απεργία με κύριο αίτημα την αύξηση των αποδοχών τους.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Δύο Γερμανοί πιλότοι έχασαν τη ζωή τους, όταν δύο μαχητικά αεροπλάνα τύπου «Tornado» συγκρούστηκαν εν πτήσει, πάνω από το Γκάρντινγκ, στα βόρεια της χώρας. Τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας κατευθύνονταν στη βάση Ταρπ. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

ΜΠΑΝΓΚΟΥΙ.-- «Επικείμενη» θεωρεί το Γαλλικό Πρακτορείο την εκδήλωση στάσης πρώην υποστηριχτών της στρατιωτικής κυβέρνησης του στρατηγού Φρανσουά Μποζίζε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Με το δάκτυλο στη σκανδάλη φέρονται «ανεξάρτητες» - μη ελεγχόμενες απ' τη δικτατορία Μποζίζε - ομάδες ντόπιων ενόπλων, αλλά και άλλων απ' το γειτονικό Τσαντ, που βοήθησαν πέρσι το στρατηγό Μποζίζε να εκτοπίσει με πραξικόπημα τον εκλεγμένο πρόεδρο Ανγκ Φελίχ Πατάσε.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Πέντε άνθρωποι που επιχείρησαν να εισέλθουν σε εγκαταστάσεις πετρελαιοαγωγού ιταλικής πετρελαϊκής εταιρίας στην πολιτεία Τεμπιντάμπα, στο Δέλτα του Νίγηρα, έπεσαν χτες νεκροί από πυρά νιγηριανών δυνάμεων ασφαλείας.

ΝΤΑΚΑ.-- Ταραχές ξέσπασαν χτες στο Μπαγκλαντές, όπου οι οπαδοί της Ενωσης Αουάμι επιχείρησαν να «πολιορκήσουν» το προεδρικό μέγαρο, απαιτώντας πρόωρες εκλογές και αποκρούστηκαν βίαια από την αστυνομία. 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 500 συνελήφθησαν.

ΕΡΕΒΑΝ.-- Νέα διαδήλωση πραγματοποίησαν χτες οι οπαδοί της αντιπολίτευσης στην Αρμενία, που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Ρόμπερτ Κοτσάριαν. Την προηγούμενη βδομάδα σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ