Πέμπτη 6 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Ερωτήματα για το ρόλο της Κυριακίδου...

...προκύπτουν από την κατάθεση του Ξ. Καϊμάκη

Το θέμα των παρατυπιών της προδικασίας στην υπόθεση της δίκης του ΕΛΑ προέκυψε και χτες από κατάθεση μάρτυρα. Ο Ξ. Καϊμάκης κατέθεσε ότι το Μάη του 2002, όταν κατέθετε στην Ασφάλεια, οι ερωτήσεις τού υποβάλλονταν από τον εισαγγελέα Γ. Διώτη, ο οποίος έπρεπε μόνο να παρίσταται. Το τελευταίο, που είχε συμβεί και στην κατάθεση της προηγούμενης μάρτυρα Σ. Κυριακίδου, η υπεράσπιση το έχει χαρακτηρίσει παράνομο.

Παράλληλα, ο μάρτυρας κατέθεσε πως αστυνομικοί της Ασφάλειας τον πλησίασαν το Φλεβάρη - Μάρτη του 2002 στον εργασιακό του χώρο στον Πειραιά και αφού τον ρώτησαν σε ποιους έχει νοικιάσει το διαμέρισμα της οδού Αμορίου 6 - 8 στον Αγ. Παντελεήμονα, του επέδειξαν 4 -5 φωτογραφίες. Σε μία από αυτές, ο μάρτυρας αναγνώρισε τον κατηγορούμενο Α. Κανά, ο οποίος είχε νοικιάσει το διαμέρισμά του με το ψευδώνυμο Γ. Τσιάρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτηση του κατηγορούμενου Χ. Τσιγαρίδα προς τον μάρτυρα πώς τον εντόπισαν οι διωκτικές αρχές και σε τι συμπέρασμα οδηγείται γι' αυτό το θέμα, σύμφωνα με τη μετέπειτα εξέλιξη της υπόθεσης, απάντησε ότι «προφανώς κάποιος τους είχε υποδείξει το διαμέρισμα. Μάλλον, η Σ. Κυριακίδου». Ομως, η τελευταία έχει καταθέσει ότι για πρώτη φορά κατέφυγε στον Γ. Διώτη το Μάη του 2002. Σχολιάζοντάς το, ο Χ. Τσιγαρίδας είπε: «Δηλαδή, η Σ. Κυριακίδου είχε από πριν επαφές με τις αρχές». Προχτές, ο Χ. Τσιγαρίδας αναφερόμενος στην κατάθεση Κυριακίδου είχε δηλώσει πως το 2000 σε μια συνάντηση που είχαν στο Γαλάτσι υποψιάζονταν «ότι προσπαθούσε να του πάρει λόγια». Παράλληλα, ο Ξ. Καϊμάκης, ερωτώμενος από τον Δ. Τσοβόλα, δήλωσε ότι στην κατάθεσή του στην «αντιτρομοκρατική», του επιδείχτηκαν μόνο δυο φωτογραφίες του κατηγορούμενου Α. Κανά.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Σ. Καμπάνης, σχολιάζοντας, τόνισε ότι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο εργάστηκαν οι αρχές σ' αυτήν την υπόθεση είναι πως ενώ στην κατάθεσή του στις διωκτικές αρχές ο μάρτυρας, δίνοντας τα χαρακτηριστικά του Α. Κανά, κάνει λόγο για άτομο που έχει σχεδόν το ίδιο ύψος με αυτόν, ο προανακριτικός υπάλληλος έχει γράψει ότι το ύψος του είναι 1,65. Επεσήμανε δε ότι η κατάθεση πάρθηκε, παρόλο που ο μάρτυρας τους είχε δηλώσει ότι είχε σοβαρά άρρωστο το παιδί του, το οποίο, μετά την πολύωρη κατάθεσή του, το μετέφερε στο νοσοκομείο. Μάλιστα, ο μάρτυρας είπε ότι όταν του διαβάστηκε η κατάθεσή του έδωσε σημασία μόνο στα βασικά της σημεία, χωρίς να προσέξει τις λεπτομέρειες λόγω της ψυχολογικής του φόρτισης.

Σε κατ' αντιπαράσταση εξέταση, ο Α. Κανάς είπε ότι νοίκιασε το διαμέρισμα της οδού Αμορίου από τον μάρτυρα το 1990, αφού από το 1989 είχε ξενοικιάσει το διαμέρισμα της Πάτμου 51. Ο λόγος που το έκανε ήταν, διότι η Σ. Κυριακίδου τον απειλούσε ότι «θα τον βρει όπου κι αν πάει».

Είναι αξιοσημείωτο πως με εντολή της προέδρου του δικαστηρίου Ε. Μπρίλλη, ο Ξ. Καϊμάκης «περιορίστηκε» από αστυνομικούς στο δωμάτιο των μαρτύρων, κάτι που δεν ίσχυσε στην περίπτωση της Σ. Κυριακίδου, η οποία «αλώνιζε» για 14 μέρες στην αίθουσα και στο διάδρομο του δικαστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ