Πέμπτη 6 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
«Αναιμικές» από τις ελλείψεις

Μέχρι και 50 άτομα με μεσογειακή αναιμία κάνουν μεταγγίσεις αίματος σε μονάδα που στεγάζεται σε δωμάτιο τριών τετραγωνικών μέτρων, σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, αφού σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο υπάρχουν μόλις πέντε τέτοιες μονάδες. Οι αιματολογικές μονάδες στην Ελλάδα με ελλείψεις σε προσωπικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, διεξάγουν κυριολεκτικά αγώνα δρόμου, για να καλύψουν τις ανάγκες των 3.100 ανθρώπων, με μεσογειακή αναιμία και γενικότερα του πληθυσμού.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Μεσογειακής Αναιμίας, ενόψει του συνεδρίου που πραγματοποιεί από τις 8 -10 Μάη 2004. Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των αιματολογικών μονάδων, καθώς το έργο τους είναι ζωτικής σημασίας. Οι μονάδες, εκτός από μεταγγίσεις, παίζουν μεγάλο ρόλο και στην πρόληψη, χάρη στην οποία έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται με τη νόσο. Από τα 200 παιδιά που γεννιόνταν ετησίως με μεσογειακή αναιμία, πλέον σήμερα γεννιούνται μόλις πέντε, μείωση που οφείλεται στα προγράμματα πρόληψης και προγενετικού ελέγχου.

Οπως επισημάνθηκε, οι ανάγκες της χώρας σε αίμα για τη μετάγγιση των ανθρώπων με μεσογειακή αναιμία φτάνει τις 120.000 μονάδες κάθε χρόνο, και μέρος του αίματος αυτού εισάγεται από το εξωτερικό, εξαιτίας της αδράνειας της πολιτείας για την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων ως προς την εθελοντική αιμοδοσία. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ αναμένεται αύξηση των αναγκών σε αίμα κατά 90.000 μονάδες για το φετινό καλοκαίρι, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας δεν έχει κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ