Πέμπτη 6 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Σήμερα στο Φανάρι η υπουργός Παιδείας

Με τη σημερινή επίσκεψη της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Μ. Γιαννάκου στο Φανάρι, όπου και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συνεχίζεται η «πυροσβεστική» πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την εκτόνωση της κρίσης μεταξύ Εκκλησίας και Πατριαρχείου.

Οπως δήλωσε χτες η υπουργός Παιδείας, «στόχος της διαμεσολαβητικής προσπάθειας την οποία ανέλαβα με εντολή του πρωθυπουργού, είναι η αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Μακαριοτάτου, προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο Εκκλησιών». Παράλληλα, η Μ. Γιαννάκου διέψευσε δημοσιεύματα και πληροφορίες που έκαναν λόγο για επιστολή Χριστόδουλου την οποία η ίδια θα έδινε στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Πάντως χτες, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μιλώντας τηλεφωνικά με την υπουργό, χαιρέτισε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης που αποσκοπεί στην ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος με διάλογο.

Συναντήσεις με Παπανδρέου - Μπενάκη

«Η ενότητα της Ορθοδοξίας, η οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας είναι μία αξία ιστορική, διαχρονική, μια αξία του Ελληνισμού η οποία δεν επιδέχεται ούτε μικροκομματικές κινήσεις και υπολογισμούς, ούτε μικροσκοπιμότητες». Αυτό δήλωσε χτες ο Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου μια ώρα, οι ιεράρχες του Φαναρίου επέδωσαν στον Γ. Παπανδρέου προσωπική επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με την οποία τον ευχαριστεί για τη βοήθεια που προσέφερε στο Πατριαρχείο όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Παρά το καλό κλίμα που και οι δυο πλευρές είπαν ότι υπήρχε στη συνάντηση, προέκυψε σοβαρό πρόβλημα, όταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπ. Βούγιας μετέφερε στους δημοσιογράφους ότι η επιτροπή του Φαναρίου δήλωσε ότι «με την προηγούμενη κυβέρνηση η κατάσταση ήταν καλύτερη»... Την παραπάνω δήλωση έσπευσαν αμέσως να τη διαψεύσουν τα μέλη της πατριαρχικής αποστολής και διευκρίνισαν ότι η επιστολή του πατριάρχη που επέδωσαν στον Γ. Παπανδρέου δεν ανέφερε τίποτα τέτοιο.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ανέφερε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να θέσει στον Τούρκο πρωθυπουργό το θέμα της απελευθέρωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τα δεσμά τουρκικών νόμων οι οποίοι δεν του επιτρέπουν να παίξει το ρόλο του στην Ορθοδοξία αλλά και διεθνώς».

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Βουλή μετά τη συνάντηση της προέδρου της Βουλής με την αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου, γίνεται λόγος για «την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας της Εκκλησίας και στήριξης της Ορθοδοξίας, ιδιαίτερα μέσα στις διεργασίες παγκοσμιοποίησης του σημερινού κόσμου όπου η Ορθοδοξία έχει να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό και κρίσιμο ρόλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ