Πέμπτη 6 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
«Τουφεκίζεται» η ιστορική μνήμη

Το αίτημα να αποδοθεί άμεσα το Σκοπευτήριο Καισαριανής στο λαό και την ιστορία του, ο χώρος του Σκοπευτηρίου που βρίσκεται εδώ και 60 χρόνια υπό την κατοχή της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας (ΠΣΕ), αναδείχτηκε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, από κοινού, ο Δήμος Καισαριανής και οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εκτέλεση 200 αγωνιστών - κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο.

«Είναι ντροπή για το ελληνικό κράτος ότι ακόμη και σήμερα ο χώρος αυτός βρίσκεται υπό κατοχή, βεβηλώνοντας την ιστορική μνήμη», επισήμανε ο Θαν. Μπαρτσώκας, δήμαρχος της πόλης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει πρωτοβουλία, ώστε να λυθεί άμεσα το ζήτημα και να προχωρήσει η τοποθέτηση του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο χώρο που προβλεπόταν.

«Το κλίμα της μισαλλοδοξίας που επικράτησε στην Ελλάδα τόσες δεκαετίες είναι πρωτοφανές. Είναι ντροπή να έχουμε το άγαλμα του Τρούμαν και να ξεχνάμε τους δικούς μας ήρωες, είναι ντροπή εκατοντάδες πατριώτες να μην έχουν καταχωρηθεί στην ιστορία», θα πει ο Γρηγόρης Φώτου, πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ. Ενώ την αγανάκτησή τους για τη βεβήλωση της ιστορικής μνήμης και την απαίτηση να δοθεί το Σκοπευτήριο στο λαό εξέφρασαν και εκπρόσωποι των οργανώσεων ΠΣΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ.

«Επί 2,5 χρόνια οι Γερμανοί εκτελούσαν πατριώτες, στην πλειοψηφία τους κομμουνιστές. Επί 60 χρόνια τουφεκίζεται η ιστορική μνήμη. Αυτό είναι πρωτάκουστο, είναι βεβήλωση, είναι απαράδεκτο. Οι κυβερνήσεις έχουν μεγάλη ευθύνη, ενώ είναι γνωστό ότι η ΠΣΕ έχει δεσμούς με το κατεστημένο. Πέρα από τις ευθύνες, όμως, των κυβερνήσεων, υπάρχει και ο ξένος παράγοντας που συντηρεί αυτή την κατάσταση. Εχουμε νέα δείγματα αντικομμουνισμού με την επιβολή της "νέας τάξης πραγμάτων". Ιδιαίτερα μετά τη μεταπολίτευση έγιναν πολλές ενέργειες του λαού, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις, αλλά τίποτα δεν προχώρησε. Είναι απαίτηση να σηκωθούμε, να παλέψουμε, να φύγει εδώ και τώρα η Σκοπευτική Εταιρεία και να παραδοθεί το Σκοπευτήριο στο λαό και την ιστορία του», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, ο οποίος αγωνίζεται δεκαετίες τώρα για να πραγματοποιηθεί η απαίτηση των αντιστασιακών. Υπενθυμίζεται πως το μνημείο που έχει φτιαχτεί με πρωτοβουλία των ΕΑΜογενών Οργανώσεων παραμένει «ριγμένο κάτω», αφού όταν οι αντιστασιακοί με επικεφαλής τον προηγούμενο δήμαρχο Καισαριανής Γ. Κατημερτζή επιχείρησαν να το τοποθετήσουν, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τα ΜΑΤ εμπόδισε να στηθεί στη βάση του.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο αίτημα του καισαριανιώτικου λαού οι: Ευάγγελος Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ν. Καραντηνός, πρόεδρος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, Γ. Α. Μαγκάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ