Τρίτη 11 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ρεσιτάλ δημαγωγίας με φόντο τις ευρωεκλογές

Να παλέψουν για τον ...εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης κάλεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους νεολαίους του κόμματος, μιλώντας σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ στη Θεσσαλονίκη

Το διεθνές αντιπολεμικό κίνημα, το Μάη του '68, ακόμα και το όραμα του Ρήγα Φεραίου για τα ενωμένα Βαλκάνια επιστράτευσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να πείσει τους νεολαίους του κόμματος να συμβάλουν στη «νέα εποχή» του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χτες σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ στη Θεσσαλονίκη. Ενα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέσυρε τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80, κάνοντας λόγο για «μια Ευρώπη των λαών, της ειρήνης, της συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι του κεφαλαίου και της ασυδοσίας της αγοράς». Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να δηλώσει τη νομιμοφροσύνη του «στην Ευρώπη της ανάπτυξης και της σύγκλισης», αλλά και στο εκκολαπτόμενο αντιδραστικό ευρωσύνταγμα, το οποίο «δίνει λόγο στον πολίτη, στη νεολαία και τους λαούς της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «έχει πάρει σήμερα όλα τα δικά μας συνθήματα» και χαρακτήρισε την παγκοσμιοποίηση σαν «ένα σύστημα εξουσίας με δύο παραμέτρους, την ασυδοσία του κεφαλαίου σε διεθνές επίπεδο και τον αμερικανικό πόλο εξουσίας στη διεθνή σκακιέρα». Υποστήριξε ότι «η παγκοσμιοποίηση ανοίγει νέες ευκαιρίες, αλλά δημιουργεί και προβλήματα, όπως οι πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή και το Ιράκ» και παρουσίασε την... εναλλακτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ που έχει στόχο «να ελέγξει την παγκοσμιοποίηση και να την εξανθρωπίσει, να τη μετατρέψει σε μια παγκόσμια, δημοκρατική διακυβέρνηση, μια οικουμενική διακυβέρνηση αξιών». Ξεχνώντας τη συμμετοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα του ΝΑΤΟ, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ζήτησε προκλητικά να τερματιστεί η κατοχή στο Ιράκ και να περάσει ο έλεγχος της χώρας στον ΟΗΕ και, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στον ιρακινό λαό.

Μιλώντας για το «όχι» του Κυπριακού λαού, λίγο - πολύ ισχυρίστηκε ότι το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των Κυπρίων είναι έργο του ΠΑΣΟΚ που έβαλε τη Μεγαλόνησο στην ΕΕ (!) και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στις λίγες εβδομάδες της διακυβέρνησής της έθεσε τη χώρα ξανά υπό επιτήρηση από Αμερική και Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ