Τρίτη 11 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Υπογράφτηκαν τα Διατάγματα για τους νέους μητροπολίτες

«Καλή διάθεση καθώς και θετική προσέγγιση προκειμένου να υπάρξει μια συναινετική λύση» διαπίστωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μ. Γιαννάκου χτες, μετά τη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. «Ως εκ τούτου - όπως είπε - η κυβερνητική πρωτοβουλία συνεχίζεται μέχρι την αίσια έκβασή της».

Η υπουργός, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον αρχιεπίσκοπο και η οποία κράτησε περίπου μια ώρα, τον ενημέρωσε για τη συζήτηση που είχε με τον Πατριάρχη.

Να σημειωθεί ότι το ακριβές πλαίσιο της συμφωνίας που προτείνει η κυβέρνηση, δεν έχει γίνει γνωστό. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η υπουργός είπε ότι η Πολιτεία δεν αναμειγνύεται σε αμιγώς εκκλησιαστικά ζητήματα και επανέλαβε ότι προτείνονται διαδικασίες και τρόποι για την επίλυση.

Χτες, υπογράφτηκαν και τα Προεδρικά Διατάγματα με τα οποία επικυρώνονται οι εκλογές των νέων μητροπολιτών. Ακολούθως πρέπει να δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να κοινοποιηθούν στην Ιερά Σύνοδο, οι νέοι μητροπολίτες να δώσουν τις «διαβεβαιώσεις» τους για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσία του αρχιεπισκόπου και της υπουργού Παιδείας και να γίνουν τέλος οι τελετές ενθρόνισής τους.

Για «περί καθυστέρησης των ενθρονίσεων μέχρι να ολοκληρωθεί η διαμεσολαβητική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι το θέμα αφορά την Εκκλησία.

Χτες, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, στη Βουλή. «Τρέφω την ελπίδα ότι θα βρεθεί σύντομα μια λύση, η οποία θα είναι λύσις, συναινετική, ειρηνική και ευλογημένη» δήλωσε αμέσως μετά ο αρχιεπίσκοπος.

Από την πλευρά του, ο Γ.Παπανδρέου είπε πως «ελπίζει» ότι η κυβέρνηση «έστω κι αυτήν τη στιγμή θα μπορέσει να συμβάλει ώστε να διατηρηθεί η ενότητα». Είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της «ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ», θα γίνει και συζήτηση γύρω από τον ρόλο της Ορθοδοξίας και των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ