Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απορρίφθηκε η καταγγελία Τζωρτζάτου για βασανιστήρια

Καταγγελία για βασανιστήρια απορρίφθηκε από τις δικαστικές αρχές, χωρίς αιτιολογία, αφού αγνοήθηκαν καταθέσεις μαρτύρων, ενώ δεν κλήθηκε να καταθέσει αυτός που βασανίστηκε, αλλά και δεν εξετάστηκε ο αστυνομικός που έχει καταγγελθεί ως βασανιστής. Η καταγγελία για βασανιστήρια έχει γίνει από τον Βασίλη Τζωρτζάτο, που έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στη «17 Ν» και βρίσκεται φυλακισμένος στα ειδικά κελιά κράτησης των φυλακών Κορυδαλλού.

Οι συνήγοροί του Κ. Παπαδάκης και Ιππ. Μυλωνάς έχουν στραφεί κατά της διάταξης του εισαγγελέα πλημμελειοδικών της Θήβας που απέρριψε την έγκληση του Β. Τζωρτζάτου. Ετσι, η υπόθεση αυτή δε θα διαλευκανθεί.

Ο Κ. Παπαδάκης χαρακτήρισε εσφαλμένη την εισαγγελική διάταξη, αφού δεν περιέχει την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Οτι αγνοήθηκαν πέντε μαρτυρικές καταθέσεις που επιβεβαιώνουν την καταγγελία. Στην προσφυγή επισημαίνεται πως ενώ ο Β. Τζωρτζάτος έχει καταγγείλει ονομαστικά αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ως βασανιστή του, ο ίδιος δεν κλήθηκε σε οποιαδήποτε κατάθεση. Εξάλλου, σημαντικό κενό αποτελεί το ότι η προκαταρκτική εξέταση περατώθηκε χωρίς να εξεταστεί ως μάρτυρας ο αστυνομικός που καταγγέλλεται. Ετσι η απόφαση του εισαγγελέα παραβλέπει τις σημαντικές ελλείψεις της προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ δεν έχει παρθεί υπόψη υπάρχον αποδεικτικό υλικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Β. Τζωρτζάτος λίγο μετά τη σύλληψή του τον Ιούλη του 2002 είχε ζητήσει να εξεταστεί από ιατροδικαστή, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.

Ο Ιππ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι αγνοήθηκε το έγκλημα της παράνομης κράτησης του Β. Τζωρτζάτου που βρισκόταν στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας 14 ώρες πριν συλληφθεί επίσημα. Τόνισε ότι, εφόσον δεν ασκηθεί ποινική δίωξη και δεν εξεταστεί περαιτέρω η υπόθεση αυτή, θα έχουν παραβιαστεί τα άρθρα 3 και 5 της ευρωπαϊκής σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Σε περίπτωση που δε γίνει δεκτή η προσφυγή των συνηγόρων υπεράσπισης, οι τελευταίοι θα προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης αναφέρουν στην προσφυγή τους πως αν γινόταν ορθή εκτίμηση και αξιολόγηση, θα έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη και να διαταχθεί προανάκριση ή τακτική ανάκριση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ