Τετάρτη 26 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
«Αποθέωση» αστυνομοκρατίας

Eurokinissi

Συνεχίστηκε και χτες η ...εαρινή σύνοδος πρακτόρων και άλλων ειδικών για θέματα ασφάλειας, που διεξάγεται στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, στη Νέα Ιωνία.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της δεύτερης μέρας, έγινε αναφορά στη λειτουργία του Ολυμπιακού Κέντρου Πληροφοριών, όπου παρουσιάστηκε το σύστημα επιλογής και επεξεργασίας πληροφοριών από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες. Ο τομέας αυτός αφορά κατ' εξοχήν το χώρο των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες θα «συνδράμουν» με τις πληροφορίες τους τις αντίστοιχες ελληνικές. Το θέμα της συγκέντρωσης και οργάνωσης των πληροφοριών αποτέλεσε ένα από τα αντικείμενα που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολλών συνέδρων.

Παρουσιάστηκαν, εξάλλου, διάφορα σχέδια, τα οποία αφορούν μέτρα ασφάλειας. Αυτά καλύπτουν τους τομείς: Το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», το Ολυμπιακό Χωριό, τα Ολυμπιακά ξενοδοχεία, τα πλωτά ξενοδοχεία, τις μεταφορές, τον εφοδιασμό,τις διαπιστεύσεις, την προστασία επισήμων, αθλητικών αποστολών και μελών της Ολυμπιακής οικογένειας. Η «ολική ασφάλεια» που θα εφαρμοστεί αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ ο εξοπλισμός με τον οποίο θα εφοδιαστούν τα Σώματα Ασφαλείας θα χρησιμοποιηθεί και μετά τους Αγώνες, αφού τα καθιστά αξιόμαχα και αποτελεσματικά.

Τα σχέδια που δόθηκαν περιγράφουν την εικόνα στρατοκρατούμενων αθλητικών εγκαταστάσεων με ελεγχόμενες ζώνες, πλάτους 50 - 400 μέτρων και περιμέτρους 100 - 1.000 μέτρων. Σ' αυτές θα υπάρχουν διπλές περιφράξεις, συστήματα με 1.026 κάμερες, αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης, σκοπιές, παρατηρητήρια και περιπολίες. Ανάλογη εικόνα θα υπάρχει σε 213 ξενοδοχεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Ολυμπίας, του Ηρακλείου, της Πάτρας και του Βόλου.

Στους δρόμους της Αττικής αναμένονται ενισχυμένα μέτρα αστυνόμευσης, που θα ελέγχονται από 298 κάμερες. Στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων - κυκλοφορίας, που εγκαθίσταται στο κτίριο της ΓΑΔΑ, θα καταλήγουν τα ηλεκτρονικά «μάτια». Οι κάμερες δε θα αφορούν μόνο το έργο της Τροχαίας, αλλά θα συνεπικουρούν το έργο της αστυνόμευσης, ακόμα και υπηρεσιών όπως η κρατική ασφάλεια. Η ΕΛ.ΑΣ θα εφοδιαστεί με 4.025 συστήματα εντοπισμού οχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάσκεψη συμμετέχουν 350 σύνεδροι, αρμόδιοι για θέματα ασφάλειας των εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών των 202 κρατών που θα πάρουν μέρος στους Αγώνες, οι υπεύθυνοι ασφάλειας των χορηγών, οι επικεφαλής της Ιντερπόλ και της Γιούροπολ και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών χωρών - μελών της ΕΕ, με τις οποίες συνεργάζεται η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ολυμπιακής ασφάλειας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «από τους συνέδρους διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο σχεδιασμού και η λειτουργικότητα των μέτρων που εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων».

Οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης θα ολοκληρωθούν σήμερα με την επίσκεψη των συνέδρων σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Και ...αμερικάνικα δωράκια

Ως πλασιέ των εταιριών που παράγουν πάσης φύσεως εξαρτήματα για την ...αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, επισκέφτηκε την Ελλάδα ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Σπένσερ Αμπραχαμ. Χθες, σε μια φιέστα που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, με την παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή Τόμας Μίλερ, του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη και με αφορμή την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, παραδόθηκαν στην Ελλάδα συστήματα ανίχνευσης ραδιενέργειας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ, όπως και οι άλλες συμμετέχουσες χώρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουν την υποχρέωση να αναπτύξουν στενή συνεργασία για την ασφάλεια των Αγώνων και οι συσκευές αυτές, που παραδόθηκαν εκ μέρους του Προέδρου Μπους, «θα υποβοηθήσουν και θα συμπληρώσουν τον εξαίρετο μηχανισμό ασφάλειας των Αγώνων».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας εκδήλωσε τις «θερμές ευχαριστίες» για την «προσφορά» των ΗΠΑ, αλλά και για τα κονδύλια που διαθέτουν στο Ταμείο Πυρηνικής Ασφάλειας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Ο ίδιος ανέφερε ότι «η Ελλάδα, αποδίδοντας ύψιστη σπουδαιότητα στη συνεργασία μας, έχει συνεισφέρει στο πρόγραμμα αυτό με σημαντικούς εθνικούς πόρους»!

Μπορεί βέβαια, μέχρι στιγμής, όπως είπε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Λ. Καμαρινόπουλος, να μην έχουν χρησιμοποιηθεί ραδιολογικά υλικά για τρομοκρατικές ενέργειες, εντούτοις, το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα αποτελέσει προπομπό για την εφαρμογή του και σε άλλες χώρες. Μετά την ολοκλήρωση των Αγώνων, με τέτοιους ανιχνευτές θα εφοδιαστούν η αστυνομία, νοσοκομεία, τελωνεία, αεροδρόμια και οπουδήποτε αλλού μπορούν να τοποθετηθούν. Ετσι, τη χθεσινή «δωρεά» θα τη χρυσοπληρώσουμε στις εταιρίες που παράγουν αυτά τα συστήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ