Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
EE: Ανησυχία για τη συμμετοχή στις εκλογές

Οι εκλογές για την ανάδειξη των 732 νέων ευρωβουλευτών από τα 25 κράτη - μέλη της ΕΕ ξεκίνησαν χτες με τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ σήμερα συνεχίζονται σε Ιρλανδία και Τσεχία.

Αύριο Σάββατο στη Λετονία, στη Μάλτα και στην Ιταλία (σ.σ. στην οποία θα συνεχιστούν και την επόμενη ημέρα) και την Κυριακή 13 Ιούνη στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Από τους 732 νέους ευρωβουλευτές, οι 570 θα εκπροσωπούν τα 15 παλαιά κράτη μέλη και οι 162 τα 10 νέα. Οι αριθμοί αυτοί έχουν καθοριστεί από τη σχετική διάταξη της Συνθήκης της Νίκαιας, η εφαρμογή της οποίας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των βουλευτών των «15» με εξαίρεση της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου που διατηρούν τον ίδιο αριθμό ευρωβουλευτών (99 και 6 αντίστοιχα). Η Ελλάδα θα έχει πλέον 24 και όχι 25 βουλευτές όπως μέχρι τώρα, ενώ η Κύπρος θα έχει 6 ευρωβουλευτές.

Τα 348 εκατομμύρια ψηφοφόρων σε όλη την επικράτεια της ΕΕ καλούνται να εκλέξουν - μεταξύ 15.000 υποψηφίων - τους ευρωβουλευτές που θα τους αντιπροσωπεύσουν στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο είναι αμφίβολο πόσοι ψηφοφόροι τελικά από αυτούς θα προσέλθουν στις κάλπες. Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 1979 ήταν 62% (σ.σ. τότε τα κράτη - μέλη της ΕΟΚ ήταν εννέα) και στις εκλογές του 1999 μόλις 49,2% (15 κράτη - μέλη ενώ το ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων ψηφοφόρων ήταν περίπου 75%). Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η πτωτική τάση σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ψηφοφόρων αναμένεται να συνεχιστεί και σε αυτές τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ίδιων αναλυτών, οι ψηφοφόροι σε αρκετά από τα νέα κράτη μέλη θα στηρίξουν σε σημαντικό βαθμό τα κόμματα που ήταν (και εξακολουθούν να είναι) αντίθετα στην ένταξη στην ΕΕ ή έστω τάσσονται κριτικά απέναντι στη συμμετοχή στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ