Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ ... παντού

Νέο ελληνικό αίτημα για πρόσθετη ΝΑΤΟική συνδρομή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η ΝΑΤΟική συνδρομή στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και η αναδιάταξη των δυνάμεων της συμμαχίας, η οποία καταλαμβάνει κεντρικό χώρο στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη του μήνα στην Κωνσταντινούπολη, ήταν τα δύο ζητήματα που κυριάρχησαν χτες στις συζητήσεις που είχε στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ.

Περί της ΝΑΤΟικής συνδρομής στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε τη σχετική αίτηση μια μόλις βδομάδα μετά τις εκλογές, υλοποιώντας κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που είχε κάνει τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Πρέπει να σημειωθεί, ότι στο αίτημα συνδρομής καταγράφονται λεπτομερώς οι ανάγκες που προκύπτουν σε μέσα και έμψυχο υλικό, μέσα από ασκήσεις επί χάρτου τις οποίες οργάνωσαν οι Αμερικανοί. Φυσική συνέπεια αυτής της τακτικής, ήταν οι ανάγκες που προέκυψαν να αποτελούν, τελικά, αμερικανικά αιτήματα, τα οποία η Αθήνα έπρεπε να ικανοποιήσει. Ετσι, λοιπόν, προέκυψε το ελληνικό αίτημα που αφορούσε σε παροχή υλικοτεχνικής υποδομής.

Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε προς τη συμμαχία νέο συμπληρωματικό αίτημα για συνδρομή. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το αίτημα αυτό υποβλήθηκε κάτω από ασφυκτική αμερικανική πίεση και είναι διατυπωμένο έτσι ώστε να καλύψει κάτω από τον μανδύα του ΝΑΤΟ μια ειδική αντιτρομοκρατική αμερικανική ομάδα - FBI, CIA και ποιος ξέρει τι άλλο - από 550 άνδρες. Αυτό το συμπληρωματικό αίτημα θα συζητηθεί σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη. Οπως λένε Ελληνες διπλωμάτες, η μόνη ελπίδα να μην υλοποιηθεί αυτή η, κατ' ουσίαν, αμερικανική απαίτηση, είναι να αντιδράσουν στους κόλπους του ΝΑΤΟ κάποιοι από τους συμμάχους, πιθανότατα οι Γάλλοι, που για δικούς τους λόγους δε βλέπουν με καλό μάτι τη διεύρυνση ρόλων και αρμοδιοτήτων του ΝΑΤΟ, που επιδιώκουν οι Αμερικανοί.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το συμπληρωματικό αίτημα, επιβεβαίωσε την ύπαρξή του, δεν έδωσε, ωστόσο διευκρινίσεις για το περιεχόμενό του.

Η ατζέντα της Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στις συζητήσεις του με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, έθεσε και το θέμα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα στην Κωνσταντινούπολη. Κεντρικό ζήτημα σε αυτή τη Σύνοδο αποτελεί το σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, το οποίο συνοδεύεται από τα αμερικανικά αιτήματα προς τους συμμάχους για ουσιαστικότερη συνδρομή σε δυνάμεις.

Τα αμερικανικά αιτήματα για μεγαλύτερη συνδρομή σε δυνάμεις για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, όπως είναι γνωστό, έχουν διατυπωθεί μήνες πριν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο προηγούμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον, όσο και ο σημερινός Γιαπ ντ Χουπ Σέφερ, είχαν ζητήσει από τον προηγούμενο πρωθυπουργό, μέχρι και ελικόπτερα «Απάτσι» για το Αφγανιστάν. Τότε ο Κ. Σημίτης είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημα, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις ανάγκες σε δυνάμεις που συνεπάγεται αυτό το εγχείρημα. Αυτήν ακριβώς τη δικαιολογία χρησιμοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση. Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, έχουν αποδεχτεί την ελληνική δικαιολογία, σημειώνοντας, ωστόσο πως οι αγώνες κάποια στιγμή θα τελειώσουν...

Ο τρόπος με τον οποίο θα αναδιαταχθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα συζητηθεί στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης, όπου η συμμαχία, η οποία έχει ήδη εμπλακεί σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, θα προετοιμάσει την εμπλοκή της και στο Ιράκ. Αυτή η μεγαλύτερη εμπλοκή, προϋποθέτει ενίσχυση των δυνάμεων, τις οποίες οι Αμερικανοί απαιτούν, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από όλους τους συμμάχους τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο το κατοχικό μέτωπο στο Αφγανιστάν (2010-02-05 00:00:00.0)
Δηλώνει «ανοιχτό» για να αναλάβει «ρόλο» στη Μ. Ανατολή (2005-04-22 00:00:00.0)
Εκπαιδεύοντας «αμερικανοτσολιάδες» (2004-09-28 00:00:00.0)
Προσαρμογές στις απαιτήσεις κατακτητικών πολέμων (2004-07-04 00:00:00.0)
«Συντεταγμένα» και ΝΑΤΟικά στο Ιράκ (2004-06-11 00:00:00.0)
«Υποσχέσεις» ΝΑΤΟ (2004-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ