Σάββατο 19 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Ανακοίνωση της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ

Πλημμύρισε η Κατερίνη

Eurokinissi

Πλημμύρισε η Κατερίνη
Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του Νομού Πιερίας από τη θεομηνία που έπληξε χθες την περιοχή από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί. Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές σε εκατοντάδες σπίτια, καταστήματα και γεωργικές καλλιέργειες. Υπολογίζεται ότι το 70% των πεδινών εκτάσεων του νομού έχουν καλυφθεί από τα νερά. Πρόκειται για χιλιάδες στρέμματα με καπνά, βαμβάκι, σιτάρι, βιομηχανική ντομάτα και οπωροκηπευτικά.

Οι δρόμοι της Κατερίνης μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους και οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως οι αποχετεύσεις και τα φρεάτια ήταν βουλωμένα. Οι καταστηματάρχες της πόλης με σκούπες προσπαθούσαν επί ώρες να βγάλουν τα νερά από τα πλημμυρισμένα μαγαζιά τους και να σώσουν τις περιουσίες τους. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στο κέντρο της Κατερίνης, ενώ πλημμύρες υπόγειων σταθμών της ΔΕΗ είχαν σαν αποτέλεσμα να μείνει σχεδόν η μισή πόλη χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οδηγοί εγκλωβίστηκαν σε υπόγειες διαβάσεις του εθνικού οδικού δικτύου. Ευτυχώς αποφεύχθηκε η υπερχείλιση των χειμάρρων πέριξ της Κατερίνης, που εγκυμονούσε κινδύνους για εκτεταμένες πλημμύρες σε όλη την πόλη.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε πάνω από 300 κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ έσπευσαν στην περιοχή για βοήθεια.

Επίσης καταστροφές σε καλλιέργειες προκλήθηκαν από έντονη χαλαζόπτωση χθες το πρωί στους Δήμους Κορινού, Πύδνας και Πιερίων. Σημειώνεται πως από το πρωί έντονη βροχόπτωση έπληξε ακόμη τους Νομούς Καστοριάς και Κοζάνης, ενώ η χαλαζόπτωση που έπεσε σε περιοχές της Καστοριάς και της Φλώρινας προκάλεσε καταστροφές στις καλλιέργειες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, την Τρίτη 15 και την Πέμπτη 17 Ιούνη, ενεργοποιήθηκε το σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία.

Ανακοίνωση της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ

«Η πρόσφατη έντονη καταιγίδα, που έπληξε το Νομό και προκάλεσε πολύ σοβαρές καταστροφές, δείχνει με πόση προχειρότητα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και η ΤΑ την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και της περιουσίας του λαού. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, που έχοντας πείρα από προηγούμενες καταστροφές και από το θέμα που συζητήθηκε με πρόταση του συνδυασμού που μας εκπροσωπεί στη Νομαρχία Πιερίας για τον καθαρισμό των καναλιών και την εφαρμογή της μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας του Νομού, η κυβέρνηση με τις πλάτες της ΝΑ ελάχιστα κονδύλια διέθεσε σε σχέση με τις ανάγκες, με αποτέλεσμα μια καταιγίδα να προκαλεί μεγάλες καταστροφές.

Η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ ζητά: Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις καταστροφές και χορήγηση προκαταβολών στους πλημμυροπαθείς μετά την καταγραφή που πρέπει να αρχίσει τώρα. Αμέσως να ξεκινήσουν και τα αντιπλημμυρικά έργα στο Νομό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απροστάτευτος ο λαός λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικής θωράκισης (2024-03-06 00:00:00.0)
Μεγάλες ζημιές από χαλάζι στην Κέρκυρα (2016-10-12 00:00:00.0)
Καταστροφές από χαλαζόπτωση (2005-07-27 00:00:00.0)
Καταστροφές στις καλλιέργειες (2005-04-19 00:00:00.0)
Καταστροφές σε Εβρο και Πέλλα (2004-05-13 00:00:00.0)
Σε απόγνωση οι χαλαζόπληκτοι (2000-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ