Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς νερό η Αίγινα

Με μια δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Αίγινας που έγινε την περασμένη Κυριακή και την οποία διοργάνωσαν ο Δήμος και η Επιτροπή Κατοίκων του νησιού, οι κάτοικοι του νησιού προειδοποίησαν πως δε θα ανεχτούν παραπέρα αδιαφορία της πολιτείας για την προστασία της ζωής τους.

Στην Αίγινα οι κάτοικοι εδώ και χρόνια ταλαιπωρούνται από την έλλειψη νερού, ενώ και το ελάχιστο που εξασφαλίζουν από γεωτρήσεις αντιμετωπίζει πρόβλημα στη γεύση του. Ο δήμος αναγκάζεται να μεταφέρει νερό με υδροφόρα σκάφη, που και πάλι με τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες, επιβαρύνεται οικονομικά και οι κάτοικοι πληρώνουν το νερό τρεις φορές περισσότερο από ό,τι οι κάτοικοι της Αθήνας.

Το πρόβλημα αυτό, όπως τόνισε στο «Ρ» ο δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης, γίνεται πιο έντονο το καλοκαίρι και ήδη το περασμένο Σαββατοκύριακο λόγω της αυξημένης κατανάλωσης τρεις ορεινοί οικισμοί έμειναν χωρίς νερό. Την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων η τουριστική κίνηση θα ανέβει και άρα η έλλειψη θα είναι μεγαλύτερη, ενώ τα επόμενα χρόνια θα επιδεινωθεί πολύ περισσότερο, αφού στο νησί έχουν εκδοθεί σήμερα 1.600 νέες άδειες οικοδομής και υπολογίζεται πως στα επόμενα πέντε χρόνια ο πληθυσμός θα τριπλασιαστεί.

Η δημοτική αρχή έχει επισημάνει από το 2000 το πρόβλημα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, μάλιστα, επιχορήγησε την ΕΥΔΑΠ με 220 εκατ. δρχ. για να συντάξει την προμελέτη του έργου και τελικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ απάντησε στο δήμαρχο πως τα τεχνικά έργα που απαιτούνται είναι ασύμφορα για την εταιρία.

«Νιώθουμε πως εξαπατηθήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, τόνισε ο δήμαρχος, καταγγέλλοντας την εμπορευματοποίηση ακόμα και του νερού, και ζητάμε λύσεις. Διαφορετικά θα προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Παράλληλα, η δημοτική αρχή ζητάει από τον ΟΛΠ να της παραχωρήσει δύο περιοχές ευθύνης του από το Πέραμα μέχρι το Ικόνιο, για να συντομεύσει η μεταφορά νερού με υδροφόρα σκάφη, να γίνει άμεση επιχορήγηση του νερού και να υπάρξει άμεση πολιτική βούληση για τη σύνδεση της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ.

Τις πολιτικές ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και την ευθύνη της σημερινής να δώσει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης νερού που αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού, επισήμανε μιλώντας στη συγκέντρωση η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη. Αυτός, τόνισε, είναι ο καθρέφτης της αποτελεσματικότητας των έργων που γίνονται. Εγκαινιάζουν τα μεγάλα έργα και δεν μπορούν να κατασκευάσουν ένα μικρό για την υγεία των κατοίκων των νησιών, με αποτέλεσμα οι δήμοι να μπαίνουν μέσα οικονομικά και οι κάτοικοι να πληρώνουν τρεις φορές περισσότερο το πιο πολύτιμο αγαθό της φύσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ