Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η περιφέρεια φτωχός συγγενής των έργων

«Μαγική εικόνα» αποτελεί η ανάπτυξη του κλάδου των κατασκευών στη χώρα, καθώς χιλιάδες μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις - και ιδιαίτερα αυτές που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια της χώρας - ασφυκτιούν και οδηγούνται σταδιακά στο περιθώριο, αντιμετωπίζοντας ακόμη και το φάσμα του αφανισμού τους.

Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του 60ού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ), που εκπροσωπεί πάνω από 6.000 μικρές και μεσαίες ατομικές και εταιρικές εργοληπτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ΠΕΣΕΔΕ αιτίες της κατάστασης αυτής είναι η συρρίκνωση των έργων που δημοπρατούνται στην περιφέρεια, αλλά και η αδυναμία επιβολής ενιαίου θεσμικού πλαισίου για το σύνολο των φορέων που δημοπρατούν τα έργα, γεγονός που διευκολύνει τις πράξεις διαπλοκής και την ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς.

Το συνέδριο της ΠΕΣΕΔΕ ζητά τη θέσπιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου παραγωγής των δημοσίων έργων, με βάση το οποίο θα επιτυγχάνονται, μεταξύ των άλλων, οι εξής στόχοι: Ο επανακαθορισμός του όρου «δημόσιο έργο», ώστε να συμπεριλαμβάνεται σ' αυτόν κάθε έργο για την κατασκευή του οποίου διατίθενται πόροι σε ποσοστό 50% και πλέον του προϋπολογισμού του από το δημόσιο. Η διατήρηση του χαρακτήρα της δημόσιας χρηματοδότησης των έργων υποδομής της περιφέρειας. Η ένταξη του συνόλου της παραγωγής των έργων σε ενιαίο φορέα που θα συγκροτηθεί και θα λειτουργεί στα πλαίσια του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η καθιέρωση σύγχρονων και επίκαιρων τεχνικών προδιαγραφών, τεχνικών αναλύσεων και τιμολογίου υλικών και εργασιών, με δυνατότητα αυτόματης αναπροσαρμογής κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ