Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
Δυναμικό «όχι» στο μπαζο-νήσι!

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των κατοίκων εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που έγινε το περασμένο Σάββατο στο λιμανάκι της Ν. Μάκρης κατά της χωροθέτησης λιμανιού-νησιού

Στη φωτογραφία διακρίνεται ο παράνομος μόλος μήκους 340 μέτρων που κατασκευάστηκε το 1991
Στη φωτογραφία διακρίνεται ο παράνομος μόλος μήκους 340 μέτρων που κατασκευάστηκε το 1991
Να σταματήσει κάθε κίνηση για τη χωροθέτηση του νησιού-μαρίνας σκαφών αναψυχής από μπάζα και τσιμέντο στον όρμο του Μαραθώνα, ένα έργο που μεθοδεύτηκε με μυστικότητα και αδιαφάνεια σε βάρος του περιβάλλοντος και της οικονομικής ζωής της πόλης, απαίτησαν κάτοικοι και φορείς της Ανατολικής Αττικής, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο λιμανάκι της Νέας Μάκρης.

Στη συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα κατά της Χωροθέτησης του Τσιμεντένιου Νησιού, παραβρέθηκε και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αγώνα των κατοίκων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία υπέγραψε και το κείμενο διαμαρτυρίας ενάντια στη χωροθέτηση.

Οι κάτοικοι και παραθεριστές που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο λιμανάκι είπαν «όχι» στην οικοπεδοποίηση της θάλασσας με οικοδομές 8.200 τ.μ., ύψους 5-7 μέτρων, που θα εξαφανίσουν τον ορίζοντα και την παραλία, καταστρέφοντας τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Ανατριχιαστικά, για το τι σχεδιάζεται εν κρυπτώ για την περιοχή, ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή Αγώνα.

Συγκεκριμένα, η απόφαση, η οποία πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο με οριακή πλειοψηφία και τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά και με τη συνενοχή υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης (Βενιζέλος, Γεωργακόπουλος), προβλέπει τη δημιουργία: Νησιού-λιμανιού 150 στρεμμάτων σε μόλις 120 μέτρα απόσταση απ' την ακτή, έκταση μεγαλύτερη από το σημερινό κέντρο της πόλης. Στο νησί-λιμάνι θα κτιστούν 10 οικοδομικά τετράγωνα, με κτίρια 8,5-9 στρεμμάτων και με ύψος μέχρι και εφτά μέτρα που θα κρύψουν τον ορίζοντα και τη θέα του Ευβοϊκού. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται: 2.800 τ.μ. εμπορικό κέντρο, εκθεσιακό κέντρο, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα, 2.200 τ.μ. για ταβέρνες, ουζερί, ακόμη και για τουριστικό κατάλυμα, 3.600 τ.μ. για συνεργεία, αποθήκες, πλυντήρια, υπηρεσίες κλπ.

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους διακρίνεται η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους διακρίνεται η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα
«Το κεφάλαιο επενδύει μόνο όταν ο δρόμος είναι στρωμένος», υπογράμμισε στη συγκέντρωση ο Φ. Δεληβοριάς, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, και αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, που ξεκίνησε όταν το 1992 ο τότε δήμαρχος, Β. Τζιλάβης, κατασκεύασε στην περιοχή με μπάζα και ογκόλιθους παράνομο μόλο μήκους 340 μέτρων, και συνεχίζεται σήμερα με τις μεθοδεύσεις της σημερινής δημοτικής αρχής. Οπως εξήγησε, ακόμα και στη μελέτη του δήμου προς το αρμόδιο υπουργείο αναφέρεται: «...Στο θαλάσσιο περιβάλλον θα υπάρξουν επιπτώσεις τόσο στη φάση κατασκευής όσο και στη φάση λειτουργίας, σε έκταση που φτάνει τα 500 στρέμματα εκτεινόμενη από την ακτή μέχρι την ισοβαθή των εφτά μέτρων και για μήκος ακτής ίσο με 800 μέτρα». Ακόμη ότι ο όγκος των λυμάτων που θα παράγονται σε μια μέρα αιχμής θα είναι: 117 τόνοι αστικά λύματα, 6 τόνοι πετρελαιοειδή, 125 λίτρα λιπαντικά!

Εκ μέρους της Επιτροπής μίλησαν ακόμα οι Π. Κατσής, Β. Δελαγραμμάτικας, Α. Καρόκης, Ν. Μουζής, Α. Πανουργιάς και Π. Σουφλή.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη συγκέντρωση κάτοικοι και φορείς απαιτούν από το Δημοτικό Συμβούλιο να ακυρώσει την απόφαση και να απομακρύνει τον παράνομο μόλο του 1991 και ζητούν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση χωροθέτησης του προηγούμενου υφυπουργού Δ. Γεωργακόπουλου. Τέλος, ζητούν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, την Περιφέρεια, τους βουλευτές της Περιφέρειας να στηρίξουν τον αγώνα των κατοίκων.

Στη συγκέντρωση βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής της ΝΑΣ, Ν. Στεφανίδης, ο βουλευτής του ΣΥΝ Θ. Λεβέντης και εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ