Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Οχι, δεν πουλάμε... »

Οι παραγωγοί καταγγέλλουν τα εκβιαστικά παιχνίδια σε βάρος τους από μεγαλεμπόρους και βιομηχανίες κονσερβοποίησης και ετοιμάζονται να διεκδικήσουν αγωνιστικά τιμές που να στηρίζουν το εισόδημά τους. Σε αγωνιστική ετοιμότητα και σε Πέλλα - Ημαθία

Να σταματήσουν τη συγκομιδή και την παράδοση των προϊόντων τους αποφάσισαν οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού Λάρισας, απαντώντας δυναμικά στους εκβιασμούς των μεγαλοβιομηχάνων κονσερβοποιών που θέλουν να πάρουν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές. Ταυτόχρονα, διαμηνύουν ότι είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους του αγώνα, για να διεκδικήσουν ικανοποιητικές τιμές που να αφήνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Οι ροδακινοπαραγωγοί της Λάρισας είναι αποφασισμένοι να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους συναδέλφους τους απ' όλους τους νομούς της χώρας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλοβιομήχανοι, με τη στήριξη της κυβέρνησης που όχι μόνο δε σταματά, αλλά ενισχύει την ασύδοτη δράση τους, θέλουν ουσιαστικά ν' αρπάξουν την παραγωγή ροδάκινου με 16 λεπτά ανά κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής φτάνει τα 25 λεπτά ανά κιλό. Οι ροδακινοπαραγωγοί διεκδικούν η τιμή πώλησης να φτάνει τα 40 λεπτά ανά κιλό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται με χρεοκοπία ή ακόμα και ξεκλήρισμα.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει πως «οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές διάθεσης της φετινής παραγωγής και τα εκβιαστικά παιχνίδια των μεγαλεμπόρων και βιομηχανιών κονσερβοποίησης, γίνονται φανερά και με τις πλάτες της κυβέρνησης».

Και υπογραμμίζει: «Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες στο ίδιο "στημένο" παιχνίδι και οι παραγωγοί εκβιάζονται να πουλήσουν την παραγωγή σε τιμές κοροϊδία. Η κυβέρνηση εξάντλησε το "ενδιαφέρον" της, παραμένοντας για μια ακόμα φορά θεατής και θεματοφύλακας της ελεύθερης αγοράς, την ώρα που οι παραγωγοί βιομηχανικών ροδάκινων οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, αντί να απαντήσουν στην απόγνωση των ροδακινοπαραγωγών, έρχονται και πάλι να αλείψουν βούτυρο στο ψωμί των εμπόρων -βιομηχάνων μεταποίησης, δίνοντάς τους και άλλα κίνητρα (χρήματα των εργαζομένων μέσω του ΟΑΕΔ, χρηματοδότηση στο 100%, κλπ.). Την ίδια ώρα τους ροδακινοπαραγωγούς τους παραπέμπει στα ισχύοντα (απόσυρση, επισιτιστική βοήθεια σε τρίτες χώρες).

Φαίνεται ότι την κυβέρνηση δεν την απασχολεί η μικρομεσαία αγροτιά και το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες οικογένειες στην επαρχία Τυρνάβου, και χιλιάδες σε άλλους νομούς. Εχοντας συνυπογράψει τις αρνητικές ρυθμίσεις της ΚΑΠ και πιστή στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, όχι μόνο δεν υπερασπίζεται τους αγρότες, αλλά στηρίζει πλουσιοπάροχα τους βιομήχανους».

Καταλήγοντας η ΕΟΑΣΝΛ καλεί όλους τους παραγωγούς και τις οικογένειές τους σε αγώνα, κόντρα σε κάθε συμβιβαστική και παρελκυστική προσπάθεια, με αιτήματα:

  • Απορρόφηση όλης της παραγωγής, με 40 λεπτά το κιλό.
  • Να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να παρέμβει και να υποχρεώσει τους βιομήχανους να αγοράσουν την παραγωγή με αυτή την τιμή και να πάψει να το παίζει Πόντιος Πιλάτος.
  • Κατάργηση του κανονισμού 2200. Να καταργηθεί το πλαφόν στα συμπύρηνα ροδάκινα για να παίρνουν οι παραγωγοί όλη την ενίσχυση.
  • Να επανέλθει αυξημένη η θεσμική τιμή.
  • Κατάργηση των διεπαγγελματικών οργανώσεων και συμφωνιών.

«Μόνο ο ενωμένος αγώνας των αγροτών - σημειώνει - με την ενεργό στήριξη εργαζομένων και μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών μπορεί να φέρει αποτελέσματα».

Οι παραγωγοί Πέλλας - Ημαθίας

Την αγωνιστική διεκδίκηση τιμών που να τους εξασφαλίζουν εισόδημα για την επιβίωσή τους, κόντρα στους εκβιασμούς των βιομηχάνων που θέλουν να αγοράσουν κοψοχρονιά (16 λεπτά το κιλό) την παραγωγή τους, προετοιμάζουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας και της Ημαθίας. Σε σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Τρίτης στη Νάουσα, οι εκπρόσωποι των ροδακινοπαραγωγών αποφάσισαν από σήμερα να σταματήσουν τη συγκομιδή από τα χωράφια και να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, με στόχο μέχρι και την Κυριακή να διευρύνουν τις μορφές αγώνα. Μάλιστα, εξετάζουν το ενδεχόμενο, τις επόμενες μέρες να προχωρήσουν σε μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις Νομαρχίες και εργοστάσια μεταποιητών ροδάκινων.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, με στόχο την αποτελεσματική οργάνωση του αγώνα των αγροτών δουλεύει και η ΠΑΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, σε κάλεσμά της προς τους αγρότες, τους προτρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ που στήριξαν με την πρακτική τους την πολιτική που τους οδηγεί σήμερα έρμαια στα χέρια των βιομηχάνων. «Μόνο η αγωνιστική διεκδίκηση «ενοχλεί» αυτούς που κλέβουν τον ιδρώτα μας. Μόνο με τους αγώνες μπορούμε να αποτρέψουμε το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς», καταλήγει η ΠΑΣΥ, προβάλλοντας την ανάγκη παναγροτικής κινητοποίησης κόντρα στην πολιτική που ξεκληρίζει και καταδικάζει στη φτώχεια τη μικρομεσαία αγροτιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ