Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Η αγορά θα δώσει λύση στην ανεργία...

Στην... τρομοκρατία αποδίδει τις αιτίες της μεγάλης τουριστικής πτώσης που εμφανίζεται φέτος, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης. Οσο για το πρόβλημα των επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτο και πετάνε τους εργαζόμενους στο δρόμο, τη λύση θα τη δώσει... η αγορά και ο ανταγωνισμός...

Με τον κυνικό αυτό τρόπο ο αντιμετώπισε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης της ΝΔ το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των νέων ανέργων, που πυκνώνουν τις τάξεις του εφεδρικού στρατού εργασίας. Οι δηλώσεις Αλογοσκούφη έγιναν χτες με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Και στο μεν θέμα της πτώσης της τουριστικής κίνησης, επιχείρησε να αποενοχοποιήσει από κάθε ευθύνη τους ξενοδόχους και τους άλλους παράγοντες του τουριστικού κυκλώματος, οι οποίοι με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια, κατάφεραν να εκδιώξουν από τις ελληνικές παραλίες, τους ξένους, αλλά και τους Ελληνες τουρίστες. Το επιχείρημα ότι για την πτώση του τουρισμού φταίει η τρομοκρατία, δεν ευσταθεί, καθώς σε ανταγωνιστικές χώρες όπου σημειώθηκαν τρομοκρατικές πράξεις και μάλιστα υπήρξαν νεκροί (π.χ. Τουρκία), η τουριστική κίνηση παρουσιάζει ανοδική πορεία.

Στην πτώση του τουρισμού, ασφαλώς έχει συμβάλλει και η μεγάλη ανατίμηση του ευρώ (25% ως προς το δολάριο τη διετία 2002 - 2003), η οποία κάνει πανάκριβες τις διακοπές για τουρίστες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μειωμένες οι αφίξεις τουριστών

Με μείωση των αφίξεων ξένων τουριστών κατά 8% προβλέπει η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ότι θα κλείσει η φετινή χρονιά και εκτιμά ότι θα χαθούν 20.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα μειωθεί το ΑΕΠ κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες! Οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν από τις μέχρι τώρα αφίξεις στα αεροδρόμια των τουριστικών προορισμών που είναι μειωμένες, όταν στη γειτονική Τουρκία παρατηρείται αύξηση κατά 53%, ενώ τίποτα δε φαίνεται να αλλάζει την εικόνα για τη φετινή τουριστική σεζόν.

Για τη βελτίωση της κατάστασης, η ηγεσία του ΣΕΤΕ ζητά από την κυβέρνηση να ενισχύσει την τουριστική προβολή, να ενεργοποιήσει την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων (ώστε να περιορίζονται τα αρνητικά σχόλια για τον τουρισμό), να διευκολύνει τη χορήγηση βίζας σε επισκέπτες από χώρες εκτός ΕΕ και να προχωρήσει στην... πάταξη της κερδοσκοπίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα «κλείσει» στο -8%(2009-08-18 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται νέα μέτρα υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών(2008-07-18 00:00:00.0)
Απαιτεί λήψη μέτρων(2007-12-21 00:00:00.0)
Και νέες παραχωρήσεις μονάδων σε ιδιώτες(2006-08-30 00:00:00.0)
Από το κακό στο χειρότερο ο τουρισμός(2004-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ