Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΛΩΡΙΝΑ
Οξυμένα τα προβλήματα των παραγωγών

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Τα μεγάλα και ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στο Νομό Φλώρινας, θέτουν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Ερώτησης, αναφέρεται:

«- Η τιμή στο αγελαδινό γάλα παραμένει καθηλωμένη στις 90 δρχ./κιλό (0,27 ευρώ) πάνω από μια δεκαετία, την ίδια στιγμή που στο εμπόριο έχει ξεπεράσει τις 450 δρχ./κιλό. Το ίδιο και το πρόβειο (0.89 ευρώ/κιλό), ενώ ιδιαίτερα πλήττονται οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι από τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που πληρώνουν. Την ίδια στιγμή, η αγορά έχει κατακλυστεί από αθρόες εισαγωγές κτηνοτροφικών και γαλακτοκομικών προϊόντων των πολυεθνικών, χωρίς καμιά προστασία της ντόπιας παραγωγής.

- Το ίδιο χαμηλή παραμένει, εδώ και αρκετά χρόνια, και η τιμή στο μαλακό και σκληρό σιτάρι, την ίδια στιγμή που το πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα λιπάσματα, τα μηχανήματα, οι ζωοτροφές και τα άλλα αγροτικά εφόδια έχουν πάει στα ύψη.

- Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν με τους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι πληρώνονται 11 δρχ./κιλό (από 20 δρχ./κιλό που ήταν πριν μερικά χρόνια), χωρίς οι ίδιοι να έχουν πρακτικά τη δυνατότητα να ελέγξουν, να επιβεβαιώσουν την περιεκτικότητα των τεύτλων σε ζάχαρο που τους δίνουν οι βιομηχανίες. Το αποτέλεσμα είναι οι καλλιέργειες τεύτλων να έχουν μειωθεί, από 25.000 στρέμματα στο 2002, σε 10.000 στρέμματα το 2003 και 2.000 - 2.500 στρέμματα φέτος.

- Οι αμπελουργοί της περιοχής Αμυνταίου παραμένουν απλήρωτοι για το μεγαλύτερο μέρος της περσινής τους παραγωγής, ενώ τους επιβάλλεται "χαράτσι" 30 ευρώ/στρέμμα για αμπέλια που φύτεψαν την περίοδο 1991 - 1998.

- Αδιάθετη παραμένει η περσινή παραγωγή φασολιών (εξαιρετικής ποιότητας) και πατάτας, την ίδια στιγμή που γίνονται αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες (Τουρκία, Αλβανία, Αίγυπτο). Και ενώ παραμένει αδιάθετη η ντόπια παραγωγή, η τροφοδοσία των Ενόπλων Δυνάμεων - που θα μπορούσε να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φασολιών - γίνεται από ιδιωτικές εταιρίες με εισαγόμενα φασόλια.

- Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ (καθυστερήσεις, μη αποζημίωση του συνόλου της παραγωγής) για ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες από θεομηνίες.

- Γενικότερα για τον ΕΛΓΑ, οι κτηνοτρόφοι θεωρούν υπερβολικά τα ασφάλιστρα που πληρώνουν (12 ευρώ/αγελάδα, 0,85 ευρώ/ζωική μονάδα για τα πρόβατα, περίπου 10 ζώα) τη στιγμή μάλιστα που δε γνωρίζουν ποιες ακριβώς ζημιές καλύπτουν.

- Στο μεταξύ, η Αγροτική Τράπεζα πούλησε τη μεγάλη αποθήκη που χρησιμοποιούσε η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Φλώρινας και ο ιδιώτης - αγοραστής πέταξε στα χωράφια τα λιπάσματα και τα άλλα εφόδια που υπήρχαν εκεί.

- Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με έργα υποδομής, ιδιαίτερα με τα φράγματα (Παπαδιάς, Τριανταφυλλιάς), τα οποία παραμένουν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις εδώ και πολλά χρόνια. Ολα τα παραπάνω πλήττουν καίρια τους μικρομεσαίους αγρότες και τους οδηγούν σε ξεκλήρισμα και αφανισμό».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, καταλήγοντας ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ