Τρίτη 10 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Απορρίπτει ξένη επέμβαση στο Νταρφούρ

ΚΑΪΡΟ - ΧΑΡΤΟΥΜ.-

Την πιθανότητα εξαπόλυσης ξένης στρατιωτικής επέμβασης στο Νταρφούρ και επιβολής εμπάργκο εις βάρος της σουδανικής κυβέρνησης απέρριψαν χτες σε ανακοίνωσή τους στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών του 22μελούς Συνδέσμου Αραβικών Χωρών. Ωστόσο, στην έκτακτη σύνοδο που πραγματοποίησαν οι αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου, δεν παρέλειψαν να πιέσουν το Χαρτούμ «να αναλάβει τις ευθύνες του» στο Νταρφούρ παροτρύνοντάς το να προχωρήσει το «ταχύτερο» στον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Το ανακοινωθέν του Αραβικού Συνδέσμου ενθάρρυνε την ισλαμική κυβέρνηση του Ομάρ αλ Μπασίρ που προτίμησε να επισημάνει πως στη διάσκεψη του Καΐρου η κατάσταση στο Νταρφούρ δε χαρακτηρίστηκε «ούτε γενοκτονία, ούτε εθνοκάθαρση αλλά πολιτικό πρόβλημα που πηγάζει απ' τον πόλεμο στο Νταρφούρ». Αυτό δήλωσε χτες ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών Μουσταφά Οσμάν Ισμαΐλ, ανακοινώνοντας την αντίθεση της κυβέρνησής του στην πρόσφατη πρόταση του προεδρεύοντος της Αφρικανικής Ενωση, να μετατραπεί η αποστολή των περίπου 450 παρατηρητών του οργανισμού σε «ειρηνευτική δύναμη» έως 2.000 ανδρών. «Οι σουδανικές αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες για την επιβολή ασφαλείας στη χώρα» συμπλήρωσε με νόημα ο υπουργός...

Σε άλλο σημείο, η σουδανική κυβέρνηση εμφανίστηκε χτες διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης, με εκπροσώπους των δύο ανταρτικών οργανώσεων στο Νταρφούρ, πιθανότατα στις 23 του μήνα, στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ