Τρίτη 10 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Νυχθημερόν σε κινητοποίηση»...

Εκατοντάδες χιλιάδες συμμετείχαν στη διαδήλωση

Associated Press

Εκατοντάδες χιλιάδες συμμετείχαν στη διαδήλωση
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Βενεζουελάνοι πλημμύρισαν τους δρόμους του Καράκας, διαδηλώνοντας υπέρ του Ούγο Τσάβες και του ΟΧΙ, μία βδομάδα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα και ουσιαστικά προεξοφλώντας σαρωτική εκλογική νίκη κατά τη ρωσική «Πράβντα».

Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν κάνουν πια λόγο για νίκη, αλλά για το εύρος της, αφού η διαφορά, ανάλογα με τη δημοσκόπηση ποικίλλει από το «ευτελές» 8% - 51% υπέρ του Οχι και 43% υπέρ του Ναι - μέχρι 31%! Ο επικεφαλής της εκστρατείας του προέδρου, Σαμουέλ Μονκάδα, υπολογίζει πως στο δημοψήφισμα της Κυριακής το «Οχι» θα υπερισχύσει με μία διαφορά από 10% έως 25 % του «Ναι».

Ουσιαστικά «το δημοψήφισμα που προκάλεσε η ίδια η αντιπολίτευση έχει ήδη κριθεί υπέρ του Ούγο Τσάβες» παρατηρεί και στο κυριακάτικο φύλλο της η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» και προσθέτει ότι «το μόνο που απομένει στην αντιπολίτευση εάν τελικά χάσει και στο δημοψήφισμα, καθώς απέτυχε με το πραξικόπημα και την απεργία λοκ-άουτ, είναι να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της και να βρει κάποιο αξιόλογο και ικανό υποψήφιο για τις εκλογές του 2006».

Πάντως, παρότι όλοι προεξοφλούν τη νίκη του Τσάβες, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συγκέντρωση της Κυριακής, κάλεσε τους οπαδούς της «μπολιβαριανής επαναστατικής διαδικασίας» να αποτολμήσουν την «τελική επίθεση», η οποία θα σιγουρέψει τη νίκη του στο δημοψήφισμα. Τους κάλεσε να μην υποκύψουν στις «θριαμβολογίες» και να παραμείνουν «νυχθημερόν σε κινητοποίηση ενάντια σε πιθανές δολιοφθορές της αντιπολίτευσης». Σύμφωνα με τον ίδιο, το «Οχι» στο δημοψήφισμα θα ενισχύσει «την υπεράσπιση της κυριαρχίας των λαών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής κατά της αμερικανικής αυτοκρατορίας».

Τέλος και οι αρχές της χώρας βρίσκονται σε ύψιστο συναγερμό, κατά το Venezuelanalysis, που μεταφέρει τις προειδοποιήσεις του υπουργού Εσωτερικών Λούκας Ρινκόν, για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες, ώστε να «δημιουργηθεί το φαινόμενο Μαδρίτη» και να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο κίνδυνος παραμένει, τόνισε, παρά την εξάρθρωση του δικτύου των Κολομβιανών παραστρατιωτικών, αφού μόλις την περασμένη βδομάδα κατασχέθηκε στη Βραζιλία φορτίο όπλων, αξίας 53 εκατομμυρίων δολαρίων με πιθανούς αποδέκτες ακραίες οργανώσεις της «αντιπολίτευσης», ενώ έχουν κλαπεί από στρατιωτικές βάσεις 10 κιλά εκρηκτικής ύλης C4 και πυροκροτητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ