Τρίτη 10 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στις σιιτικές περιοχές

Διαρκείς οι συγκρούσεις στη Νατζάφ

Associated Press

Διαρκείς οι συγκρούσεις στη Νατζάφ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Για πέμπτη συνεχόμενη μέρα μαίνονταν χτες οι μάχες στην ιερή σιιτική πόλη Νατζάφ ανάμεσα σε αμερικανικές δυνάμεις που υποστηρίζονταν από ελικόπτερα, αεροσκάφη και άρματα μάχης και σε μαχητές του «στρατού του Μεχντί», του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ. Ο διορισμένος Ιρακινός πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλάουι, σε αιφνίδια επίσκεψη στη Νατζάφ την Κυριακή, ζήτησε την άμεση αποχώρησή τους, κάτι που απορρίφθηκε. Ταυτόχρονα, οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίζονται στο βορρά, ενώ η ένταση κλιμακωνόταν και στον υπόλοιπο σιιτικό νότο. Οι πολωνικές δυνάμεις, αργά το βράδυ, παρέδωσαν το στρατιωτικό έλεγχο των επαρχιών Νατζάφ και Καντισίγια στις αμερικανικές δυνάμεις και υποχώρησαν στα μετόπισθεν.

Περισσότεροι από 360 σιίτες μαχητές είχαν σκοτωθεί στη Νατζάφ, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις. Εκπρόσωποι του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ διαβεβαίωναν ότι οι απώλειές τους ήταν χαμηλότερες. Χτες νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν 3 νεκρούς και 19 τραυματίες, εκ των οποίων η πλειοψηφία ήταν Ιρακινοί αστυνομικοί.

Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας παρουσίασε, το απόγευμα, σε δημοσιογράφους 280 άνδρες, που υποστήριξε ότι είναι εθελοντές που έσπευσαν στην πόλη από τις γύρω περιοχές για να ενισχύσουν τους μαχητές. Ο υπουργός Αμυνας, Χαζέμ Σααλάν, προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί και ο ιρακινός στρατός «για να συνθλίψει τους εγκληματίες» ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι τα όπλα των σιιτών μαχητών είναι ιρανικά.


Associated Press

Και χτες, η σιιτική ιερή πόλη συγκλονιζόταν από εκρήξεις ενώ πυκνά σύννεφα καπνού υψώνονταν γύρω από το μαυσωλείο του Ιμάμη Αλί. Για πρώτη φορά, οι αμερικανικές δυνάμεις έφθασαν σε απόσταση αναπνοής από το μαυσωλείο, αφού η διορισμένη τοπική κυβέρνηση έδωσε σχετική άδεια. Ο Μουκτάντα Σαντρ, μέσα από το μαυσωλείο του Ιμάμη Αλί, δήλωνε ότι θα παραμείνει στην πόλη «μέχρι τέλους» και «θα πολεμήσει μέχρι θανάτου κατά των κατακτητών». Απαντώντας ουσιαστικά στον Αλάουι, τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία διαπραγμάτευση με τους κατακτητές όσο βομβαρδίζεται η πόλη και όσο το Ιράκ δεν είναι ελεύθερο και κυρίαρχο.

Χτες το απόγευμα, οδομαχίες άρχισαν να σημειώνονται και στη Βασόρα ανάμεσα σε σιίτες μαχητές και σε βρετανικές δυνάμεις. Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκε 1 Βρετανός στρατιώτες ενώ αρκετοί φέρονταν να έχουν τραυματιστεί. Οπως διέρρευσε στον Τύπο, για «λόγους ασφαλείας», διακόπηκε, σχεδόν εντελώς, η ροή του πετρελαίου από τις νότιες περιοχές. Εξαιρετικά τεταμένη παρέμενε η κατάσταση και στη σιιτική συνοικία της Βαγδάτης, Σαντρ Σίτι, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη δύση ως την ανατολή.

Εκτός από τις σιιτικές περιοχές, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη χτες στη Μπαακούμπα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 Ιρακινοί αστυνομικοί και να τραυματιστούν 17 άτομα, ανάμεσά τους και ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Ντιγιάλα, που, προφανώς, ήταν ο στόχος. Στη Χίλλα, από επίθεση σκοτώθηκε 1 Ιρακινός αστυνομικός και τραυματίστηκαν 3 ενώ στη Χαλιντίγια από έκρηξη σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί. Νωρίς το απόγευμα, όλμοι εκτοξεύτηκαν κατά του υπουργείου Πετρελαίου και άλλων κυβερνητικών κτιρίων, στη Βαγδάτη, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Τέλος, 1 Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε στην επαρχία αλ Ανμπάρ.

Αλλαξαν οι καιροί

Ενταλμα σύλληψης εκδόθηκε κατά του Αχμάντ Τσαλαμπί και του ανιψιού του Σάλεμ, δικηγόρου αρμόδιου για τη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο πρώτος κατηγορείται για απάτη και για διακίνηση πλαστών χρημάτων και ο δεύτερος για εμπλοκή σε φόνο. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες, ο πρώτος από την Τεχεράνη και ο δεύτερος από το Λονδίνο, το οποίο αρνείται να τον εκδώσει. Ο Αχμάντ Τσαλαμπί, πρώην ευνοούμενος του Πενταγώνου και βασικός πληροφοριοδότης του, υποστήριξε ότι «δέχεται συντονισμένη επίθεση από τους Αμερικανούς και την ελεγχόμενη από αυτούς Δικαιοσύνη, επειδή τάσσεται υπέρ της πλήρους πολιτικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας του Ιράκ».

Ταυτόχρονα, η Τεχεράνη συνεχίζει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση ενός διπλωμάτη της που απήχθη, το Σάββατο στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ