Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΙΒΑΚΟΦ
Δεν αλλάζουν τον επικεφαλής τους οι Λευκορώσοι

Παρά την απουσία του από την Αθήνα

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ από τη Λευκορωσία, επικεφαλής της Λευκορωσικής Ολυμπιακής αποστολής στους Ολυμπιακούς της Αθήνας θα παραμείνει ο υπουργός Αθλητισμού και Τουρισμού της Λευκορωσίας, Γιούρι Σιβακόφ, παρά την άρνηση των ελληνικών αρχών να του επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα μας.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη 10/8 ο Γ. Σιβακόφ με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, που είναι και ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Λευκορωσίας (ΕΟΕ), όπου εξετάστηκε η προετοιμασία της Ολυμπιακής Ομάδας στην Αθήνα, όπως και η προετοιμασία των αθλητικών εγκαταστάσεων της Λευκορωσίας μπροστά στην έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Σιβακόφ είχε δηλώσει την πρόθεσή του να έρθει στην Αθήνα ακόμη και χωρίς βίζα. Οπως δήλωσε όμως ο ίδιος στο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, μετά τη συνάντηση με τον Λουκασένκο, «στο Μινσκ πάρθηκε η απόφαση να μην πάω στην Αθήνα, αλλά να παραμείνω επικεφαλής της Λευκορωσικής Ολυμπιακής Αποστολής. Στην Αθήνα δημιουργήθηκε ένα καλό επιτελείο της Λευκορωσικής αντιπροσωπείας και η απουσία μου από την ελληνική πρωτεύουσα δε θα επηρεάσει τις αθλητικές επιτυχίες των Λευκορώσων αθλητών». Οπως μάλιστα με ειρωνεία πρόσθεσε: «Αλλωστε ο Σιβακόφ δεν είχε σκοπό να τραβήξει κουπί στα κανό».

Ο υπουργός Αθλητισμού και Τουρισμού της Λευκορωσίας σημείωσε για άλλη μια φορά πως «η καμπάνια που αναπτύχθηκε από μια σειρά ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους δεν ήταν μόνο ενάντια στον Σιβακόφ, αλλά γενικότερα σε βάρος της χώρας. Θα ήθελα να πάω στην Αθήνα για να βάλω τα πράγματα σε τάξη. Γνωρίζω όσο κανένας άλλος πως αν υπήρχε νομικά αποδεδειγμένη αφορμή θα με τραβούσαν από το χέρι στην Ευρώπη, για να μου απαγγείλουν κατηγορίες».

Να υπενθυμίσουμε πως τις τελευταίες μέρες τη στάση της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης καταδίκασε το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας, ενώ ο αντιπρόεδρος της Λευκορωσικής ΕΟΕ, τριπλός Ολυμπιονίκης Αλεξάντρ Μεντβέντ, είχε ζητήσει με επιστολή του προς τη ΔΟΕ να επέμβει, ώστε να αρθεί η απαγόρευση εισόδου για τον Γ. Σιβακόφ.

Ο Γ. Σιβακόφ

Σε δηλώσεις του σε λευκορώσικα ΜΜΕ στις 9 Αυγούστου ο Γιούρι Σιβακόφ σημείωσε τα εξής: «Πρώτον, από ψυχολογικής πλευράς, πρόκειται για σοβαρό τραύμα, κι όχι μόνο για μένα προσωπικά. Ελπίζω οι αθλητές και προπονητές μας να κατανοήσουν σωστά και να δράσουν σ' αυτήν την κατάσταση με αξιοπρέπεια.

Δεύτερον, από πλευράς της περιβόητης δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Σήμερα απροκάλυπτα φαίνονται οι διαμετρικές αντιλήψεις για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα. Δυστυχώς, σ' αντίθεση με την κοινή λογική, μερικές φορές τα γεγονότα εξελίσσονται με βάση τη γνωστή λαϊκή ρήση: "Δίκιο έχει αυτός που έχει περισσότερο δίκιο". Η αμερικάνικη ηγεσία, που διεκδικεί το ρόλο του ηγεμόνα της παγκόσμιας απόδοσης δικαιοσύνης, έχει τη δική της αντίληψη για τη δημοκρατία και βλέπουμε τι προκύπτει από αυτό. Η ΕΕ επίσης, το τελευταίο διάστημα καλλιεργεί τη δική της δημοκρατία. Και τα αποτελέσματα αυτής της δραστηριότητας διαφαίνονται στην απροκάλυπτη καταπάτηση των αρχών του Ολυμπιακού κινήματος. Εμείς οι Σλάβοι, μ' επικεφαλής τη Ρωσία, θα πρέπει να είμαστε πιο ενεργητικοί στην υπεράσπιση των διεθνών κανόνων και αρχών και να μην παραμείνουμε παθητικοί υποστηρικτές τους.

Τρίτον, από την πλευρά του τεκμηρίου της αθωότητας και της ουσίας του ζητήματος γύρω από το οποίο άναψε όλη αυτή η "ιστορία", θα πω μόνο κάτι: κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο εγκληματία και να του απαγγέλλει ποινή χωρίς απόφαση δικαστηρίου. Αν οι υπάλληλοι της ΕΕ είχαν κάποιες σοβαρές αποδείξεις εναντίον μου, τότε οι ενέργειές τους θα ήταν εντελώς διαφορετικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ