Τρίτη 17 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πώς αλλάζουν οι καιροί...

Ηταν ένας από τους βασικούς πληροφοριοδότες του Πενταγώνου επί πολλά χρόνια. Αποτέλεσε έναν από τους βασικούς αποδέκτες εκατομμυρίων δολαρίων που οι αμερικανικές κυβερνήσεις, επισήμως αρχής γενομένης από τον Μπιλ Κλίντον, χορήγησαν προς «την ιρακινή αντιπολίτευση». Ηταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές που «έλυνε και έδενε» στη διαμόρφωση του «μετα-σανταμικού» σκηνικού στο Ιράκ. Οι καιροί, όμως, αλλάζουν...

Ο λόγος για τον Αχμάντ Τσαλαμπί, ένα όνομα που ήταν γνωστό εδώ και χρόνια στον αραβικό κόσμο, καθώς εκκρεμεί εναντίον ένταλμα σύλληψης στην Ιορδανία, όπου κρίθηκε ένοχος απάτης. Το, κάθε άλλο, παρά «καθαρό» μητρώο του, καθώς και οι άκρως αμφισβητούμενες διασυνδέσεις του με την πραγματική ιρακινή αντιπολίτευση (η οποία, παρεπιπτόντως, δεν έλαβε φράγκο από τα λεφτά που έπαιρνε ο Τσαλαμπί στο όνομά της) δεν πτόησαν το Πεντάγωνο.

Σήμερα, όμως, φαίνεται ότι ο άνεμος δε φυσά πια ούριος για τον Τσαλαμπί. Στο σκληρό παιχνίδι εξουσίας στους κόλπους της κατοχικής διοίκησης του Ιράκ, ο Τσαλαμπί, εξακολουθώντας τις γνωστές απατεωνίστικες τακτικές του, φαίνεται ότι έχασε τις πολλές συμπάθειες και έμεινε εκτός της μεγάλης μοιρασιάς. Η δυσαρέσκειά του έγινε λόγος καταγγελτικός για την «αμερικανική ηγεμονία και τη λειψή ιρακινή ανεξαρτησία». Σήμερα, λοιπόν, ο, μέχρι πρότινος αδιαφιλονίκητος «νέος ηγέτης» του Ιράκ καταζητείται για απάτη και κρύβεται στο... Ιράν. Και αυτό γιατί, εκτός από τους πρώην συνεργάτες του, ο όψιμος πατριωτισμός του μάλλον δεν πείθει ούτε τους Ιρακινούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ