Τρίτη 17 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΠΕΔΥΕ
Αθλητισμός - γέφυρα φιλίας των λαών

Ανακοίνωση της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη με την ευκαιρία της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) καλωσορίζει θερμά στην Αθήνα τους αθλητές και αθλήτριες, που με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήρθαν στη χώρα μας και αγωνίζονται για ιδανικά και αξίες του αθλητισμού, της ευγενικής άμιλλας, της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών, που είναι σε αντίθεση με τους σκοπούς των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας γίνονται κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς σε ένταση και έκταση αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας, συνθήκες που καμία σχέση δεν έχουν με τα αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης του ελληνικού λαού, προς όλους τους λαούς του κόσμου. Οι κάμερες παρακολούθησης, οι χιλιάδες φρουροί, τα στρατεύματα σε ρόλο εσωτερικής ασφάλειας εντάσσονται στα τρομοκρατικά σχέδια των ιμπεριαλιστών. Με πρόσχημα την "ασφάλεια" της Ολυμπιάδας φορτώνουν τον ελληνικό λαό με εκατοντάδες δισεκατομμύρια χρέος. Με το ίδιο πρόσχημα δυνάμεις του ΝΑΤΟ, του σφαγέα των λαών, απλώθηκαν στην Ελλάδα. Η ηλεκτρονική καταγραφή των πάντων, οι διώξεις και άλλες αυταρχικές ενέργειες από τις δυνάμεις της "τάξης", είναι πρόκληση για τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού της Αθήνας, όλου του ελληνικού λαού!

Στους πανηγυρισμούς δεσπόζει η έπαρση για το "νοικοκύρεμα" της χώρας, τα έργα και άλλα παρόμοια. Γιατί άραγε τόση έπαρση; Μήπως ο ελληνικός λαός "δεν πληρώνει το μάρμαρο" για όσα έγιναν; Δεν είναι υποχρέωση των κυβερνώντων η κατασκευή ανάλογων έργων; `Η μήπως πρέπει να τους θυμίσουμε ότι η "απλοχεριά" τους σταματάει σε έργα που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και ο λαός, όπως σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία, εργατικές κατοικίες και τόσα άλλα;

Ζητάνε, οι κυβερνώντες, και όχι μόνο, "ομόνοια", "συμμετοχή στη γιορτή" και την υλοποίηση του "εθνικού στόχου", χωρίς "γκρίνιες", κριτική και αναφορά σε ό,τι χαλάει την "εθνική ομοψυχία". Δηλαδή, να ξεχάσουμε ποιοι πληρώνουν και ποιοι κέρδισαν αμύθητα ποσά από τα έργα; Να ξεχάσουμε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν; Να ξεχάσουμε αυτούς που πλήρωσαν με τη ζωή τους και εκείνους που σακατεύτηκαν στα εργοτάξια; Να ξεχάσουμε την υποθήκευση του μέλλοντος της εργατικής τάξης και του λαού στο βωμό των Ολυμπιακών; Να ξεχάσουμε ότι στη "γιορτή" διαφεντεύουν, χωρίς αντίλογο, οι πολυεθνικές, οι βασιλιάδες, βαρόνοι και άλλοι; Να ξεχάσουμε επίσης ότι τα έργα θα οδεύσουν - σύμφωνα με τα σχέδιά τους - στους ιδιώτες και ο λαός θα κληθεί να πληρώσει ξανά για να κάνει χρήση των εγκαταστάσεων;

Οι χορηγοί-πολυεθνικές, η ΔΟΕ και άλλοι μεγαλοπαράγοντες της "Ολυμπιακής οικογένειας" προσάρμοσαν την Ολυμπιάδα στα μέτρα τους και στις οικονομικές και πολιτικές τους επιδιώξεις. H "Ολυμπιακή εκεχειρία" είναι υποκρισία. Οι διακηρύξεις της κονιορτοποιούνται κάτω από τις δολοφονικές επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ. Οι δολοφόνοι τύπου Μπους, Μπλερ έχουν την πρώτη θέση, την ίδια ώρα που ηγέτες όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο υπουργός Αθλητισμού της Λευκορωσίας και άλλοι χαρακτηρίζονται τρομοκράτες και αποκλείονται. Από την άλλη, θέλουν τον ελληνικό λαό απλό θεατή-κομπάρσο και χειροκροτητή των επιλογών τους.

Τα παραπάνω έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με τον αθλητισμό, το Ολυμπιακό ιδεώδες, την ευγενική άμιλλα των λαών, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση, φυλή και θρησκεία. Για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να γίνουν γέφυρα φιλίας και συναδέλφωσης των λαών.

Το αντιιμπεριαλιστικό-φιλειρηνικό κίνημα ενώνει τη φωνή και τη δράση του με το εργατικό κίνημα, με τους φορείς και τις δυνάμεις που ορθώνουν μέτωπο αντίστασης στη βία και στον αυταρχισμό των "φρουρών της τάξης".

Καλούμε τις Επιτροπές Ειρήνης, όλους τους αγωνιστές της ειρήνης και το λαό της Αθήνας σε δράση, κατά της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού, να καταργήσει στην πράξη τα συστήματα παρακολούθησης και χαφιεδισμού. Εμπρός να ορθώσουμε μέτωπο στην αυθαιρεσία, στη βία, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Εκφράζουμε επίσης την κατηγορηματική αντίθεσή μας σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ο λαός και η νεολαία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Η ειρήνη, η φιλία και η συναδέλφωση των λαών θα οικοδομηθούν με τους αγώνες των λαών όλου του κόσμου. Εμείς, όπως πάντα, θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων γι' αυτά τα ιδανικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ