Κυριακή 29 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από Αύγουστο ... χειμώνα

«Αθέατη θέα» στο «Λαμπέτη»
«Αθέατη θέα» στο «Λαμπέτη»
Στα περισσότερα θέατρα έχουν ήδη ξεκινήσει οι δοκιμές για το ανέβασμα των παραστάσεων της επόμενης θεατρικής περιόδου. Νέα έργα για τις περισσότερες σκηνές, αλλά και κάποιες επαναλήψεις, νέες θεατρικές σκηνές, από σύγχρονο μέχρι κλασικό ρεπερτόριο, είναι τα χαρακτηριστικά της νέας περιόδου.

  • Τρεις νέες παραγωγές κλασικών και σύγχρονων έργων προγραμματίζει ο καλλιτεχνικός οργανισμός «Φάσμα» στο «Απλό Θέατρο»: «Βρυκόλακες» του Ιψεν σε μετάφραση Μαργαρίτας Μέλμπεργκ, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα και μουσική Ελένης Καραΐνδρου. Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Ράνια Οικονομίδου, Γιάννης Καρατζογιάννης, Αγγελική Παπαθεμελή, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

Την άνοιξη προγραμματίζεται το έργο του Ξενόπουλου «Πεπρωμένα» σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα με τους Αγγελική Παπαθεμελή και Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στους ρόλους των νέων.

Στη Νέα Σκηνή, το Γενάρη θα ανέβει το άπαιχτο έργο του πακιστανικής καταγωγής Βρετανού συγγραφέα Αγιούμπ Χαν Ντιν «Σημειώσεις σε φύλλα που πέφτουν». Στο ρόλο της μάνας η Σοφία Σεϊρλή.

  • Στην κεντρική σκηνή του «Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας» προγραμματίζεται να παρουσιαστεί το Νοέμβρη μια παράξενη κωμωδία. Πρόκειται για το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Αλαν Εϊκμπορν «Και καλά Χριστούγεννα», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Τάσου Μπαντή. Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Γιάννης Βόγλης, Νίκος Αρβανίτης, Δημήτρης Αλεξανδρής, Αλκης Παναγιωτίδης, Σμαράγδα Σμυρναίου, Χρήστος Στέργιογλου, Μαριάνθη Σοντάκη, Ράνια Σχίζα.

«Βρυκόλακες», στο «Απλό Θέατρο»
«Βρυκόλακες», στο «Απλό Θέατρο»
Στην ολοκαίνουρια Β΄ Σκηνή του «Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας» θα παιχτούν μονόλογοι που παρουσιάστηκαν για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Στις 10 του Οκτώβρη η Μπέττυ Αρβανίτη και η Ράνια Οικονομίδου «ανοίγουν» τη θεατρική σεζόν με δύο έργα σε μια παράσταση: Τις «Ακόλαστες Εσπερίδες» του Ανδρέα Στάικου, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, με την Μπέτυ Αρβανίτη και «Μεταμφίεση» του Βαγγέλη Χατζηγιάννη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάκου, με τη Ράνια Οικονομίδου. Στις 11 του Νοέμβρη θα ανέβει το έργο του Αντριάνο Σάπλιν «Pugilist Spesialist», σε μετάφραση Λεωνίδα Καρατζά και σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου. Παίζουν: Μυρτώ Αλικάκη, Γρηγόρης Γαλάτης, Πέτρος Λαγούτης, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος. Και στα τέλη Φλεβάρη θα ανέβει «Το τέλος του παιχνιδιού» του Μπέκετ, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Μάγιας Λυμπεροπούλου και Δημοσθένη Παπαδόπουλου.

  • Την «Κοπεγχάγη» του Μάικλ Φρέιν θα παρουσιάσει το θέατρο «Εξαρχείων», τον προσεχή χειμώνα, σε σκηνοθεσία του Τάκη Βουτέρη, μετάφραση Αννίτας Δεκαβάλλα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Βαφιά και μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Τη μουσική (τσέλο) παίζει «ζωντανά» στη σκηνή η Γιούλη Σούλα. Τους ρόλους ερμηνεύουν: η Αννίτα Δεκαβάλλα την Μαργκρέτε Μπορ, ο Στέφανος Κυριακίδης τον Νιλς Μπορ και ο Τάκης Βουτέρης τον Βέρνερ Χάιζεμπεργκ.
  • «... Και καλά Χριστούγεννα», στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας»
    «... Και καλά Χριστούγεννα», στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας»
    Τις «Τρεις αδελφές» του Τσέχωφ θα ανεβάσει στο θέατρό της η Κάτια Δανδουλάκη, σε απόδοση Μάριου Πλωρίτη, σκηνοθεσία Νικήτα Μιλιβόγιεβιτς, σκηνικά Γιώργου Γαβαλά, κοστούμια Κλαιρ Μπρέισγουέλ και μουσική Δημήτρη Καμαρωτού. Παίζουν: Κάτια Δανδουλάκη, Θέμις Μπαζάκα, Μαρίνα Ψάλτη, Αγγελος Αντωνόπουλος, Αρης Λεμπεσόπουλος, Γιώργος Βελέντζας, Γιάννης Φέρτης, Στέλιος Μάινας, Μάνος Βακούσης, Μάνια Παπαδημητρίου, Γιάννης Χαρίσης, Σούλα Διακάτου, Ανέστης Κατούντης, Στέλιος Ψαρουδάκης, Αγαπητός Μανδαλιός.
  • Το νέο θέατρο «Αλμα» (Αγ. Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15-17) της Κατερίνας Μαραγκού και του Βίλη Ανδρέου, εγκαινιάζεται με το έργο της Τζοάνας Μάρεϊ Σμιθ «Ονορ», που παρουσιάστηκε το 1998 με τεράστια επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ με τη Μέριλ Στριπ. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, σκηνικά Γιώργου Ασημακόπουλου, κοστούμια Μαργαρίτας Χατζηιωάννου και Βασιλείας Παρασκευά. Παίζουν: Κατερίνα Μαραγκού, Μηνάς Χατζησάββας, Εβίτα Ζημάλη, Δανάη Σκιάδη.
  • Την ανατρεπτική κωμωδία - παρωδία «Φράνκεσταϊν Ρεντίκουλους» του Μάριν Ντάουνινγκ ανεβάζουν ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και η Εφη Μουρίκη, στο «Νέο Ριάλτο», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, μουσική Διονύση Τσακνή, σκηνικά - κοστούμια Δέσποινας Βολίδη, χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού. Παίζουν: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Εφη Μουρίκη, Χρήστος Γιάνναρης, Πάνος Σταθακόπουλος, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Παναγιώτης Πετράκης, Αρετή Πασχάλη.
  • Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, στο θέατρο «Καρέζη» ανεβαίνει το άπαιχτο έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Ο τελευταίος επισκέπτης», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, σκηνικά Μανώλη Παντελιδάκη, κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου. Παίζουν: Αντιγόνη Βαλάκου, Στράτος Τζώρτζογλου, Ερση Μαλικένζου και Νένα Μεντή.
  • Το βραβευμένο έργο του Ντόναλντ Μάργκιουλις «Αθέατη θέα» παρουσιάζουν στο θέατρο «Λαμπέτη» ο Γρηγόρης Βαλτινός, που υπογράφει την απόδοση και σκηνοθεσία, η Κοραλία Καράντη και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνικά Γιώργου Πάτσα και μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου.
  • Στο «Προσκήνιο» θα ανέβει το έργο της Ντέπι Ισιτ «Η γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, μετάφραση Μαρίας Ματσούκα, σκηνικά - κοστούμια Χριστίνας Κωστέα, με τους Γιάννη Μπέζο, Ναταλία Τσαλίκη και Τζόυς Ευείδη. Για το Φλεβάρη προγραμματίζεται επίσης το ανέβασμα του έργου «Δεσποινίς Τζούλια» του Στρίντμπεργκ σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, με τη Ναταλία Τσαλίκη.
  • Το έργο της Μάργκαρετ Εντσον «Γουίτ» ανεβάζει στο «Αργώ» η Αιμιλία Υψηλάντη, σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη και σκηνοθεσία Νίκου Καραγεώργου.
  • Το θέατρο «Μεταξουργείο» παρουσιάζει το άπαιχτο έργο του Βούλγαρου συγγραφέα Στέφαν Τσάνεφ «Ο άλλος θάνατος της Ιωάννας της Λωραίνης», μια σάτιρα, σε μετάφραση Γιούρι Στούπελ και διασκευή σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Ολυμπίας Σιδερίδου. Παίζουν: Χρήστος Σαπουντζής, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Γιώργος Γιαννακάκος.
  • Το έργο του Πίτερ Παρνέλ «Τι απέδειξε ο κ. Φέυνμαν» παρουσιάζει ο Γιώργος Κοτανίδης, στο θέατρο «Ροές», σε μετάφραση Γιάννη Μήλιου και Γιώργου Κοτανίδη, σκηνοθεσία Ιωσήφ Βαρδάκη, σκηνικά - κοστούμια Μαγιού Τρικεριώτη. Μαζί του η Ελένη Καλαϊτζή.
Επαναλήψεις
  • «Το παράξενο ζευγάρι» του Νιλ Σάιμον ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στις 15 του Οκτώβρη, στο θέατρο «Βασιλάκου», με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο - που υπογράφει και τη σκηνοθεσία - και τον Μίμη Χρυσομάλλη. Δύο διαφορετικοί άνθρωποι, που έχουν, όμως, κάτι κοινό να μοιραστούν. Την εμπειρία ενός ναυαγισμένου γάμου. Κι επειδή... βαρύ πράγμα η ερημιά... αποφασίζουν να «παντρέψουν» τις μοναξιές τους και να συμβιώσουν κάτω από την ίδια στέγη. Και τότε το πιο παράξενο, το πιο ανατρεπτικό και εκρηκτικά κωμικό ζευγάρι γεννιέται... Η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιέ, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, οι φωτισμοί του Νίκου Καβουκίδη και η μουσική επένδυση της Ηλέκτρας Παπακώστα. Παίζουν επίσης: Γιάννης Θωμάς, Ειρήνη Κονίδου, Μάκης Αρβανιτάκης, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης και Ελεάνα Παπαδοπούλου.
  • Για δεύτερη φορά ανεβαίνει, επίσης, στο θέατρο «Αθηνών», το έργο του Θοδωρή Αθερίδη «από έρωτα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, σκηνικά Μανώλη Παντελιδάκη, κοστούμια Κατερίνας Κοντού, μουσική τραγουδιού Γιώργου Ανδρέου και απόδοση Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Παίζουν: Θοδωρής Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη και Αλίνα Κοτσοβούλου.
  • Επανάληψη και στο θέατρο «Αθηναΐς», του έργου του Εντουαρντ Αλμπι «Ευαίσθητη ισορροπία», σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, μετάφραση Νόνικας Γαληνέα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου. Παίζουν: Ζωή Λάσκαρη, Τάκης Χρυσικάκος, Βάνα Πεφάνη, Μαρία Σολωμού, Εκτωρ Καλούδης, Κατερίνα Καραγιάννη.
  • Στο «Θησείον» θα επαναληφθεί η παράσταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού «Ρομέο και Ιουλιέτα: Η Τρίτη Μνήμη». Μετάφραση: Κώστας Καρθαίος, Νίκος Φλέσσας, Γιώργος Βουδικλάρης. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Σκηνογραφία: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Εύα Μανιδάκη. Ενώ, στη συνέχεια θα ανέβουν τα «Ολυμπιακά Παιχνίδια», μια παράσταση που θα βασιστεί και στον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ.

Σ. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλασικό και σύγχρονο, φάρσες και κωμωδίες (2005-10-02 00:00:00.0)
«Καταιγίδα» παραστάσεων (2004-11-12 00:00:00.0)
Επαναλήψεις και νέα έργα (2004-10-07 00:00:00.0)
Θεατρική πολυφωνία (2004-06-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-01-23 00:00:00.0)
Τελευταίες παραστάσεις (2000-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ