Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεζουμίζουν την αγροτιά

Συνολική επίθεση δέχονται φέτος οι αγροτοκτηνοτρόφοι στις τιμές των προϊόντων τους και, μοιραία, στο εισόδημά τους. Στη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, οι φετινές τιμές είναι από πιο χαμηλές έως εξευτελιστικά χαμηλές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Εφτασαν τα πράγματα έτσι, που καρπουζοπαραγωγοί να μην μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή τους ούτε με 3 - 4 λεπτά το κιλό! Κρεμμύδια, πατάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, ροδάκινα, βιομηχανική ντομάτα, σταφίδα, σιτάρι, κ.ά. έχουν μπει, επίσης, στο κερδοσκοπικό στόχαστρο των ντόπιων εμποροβιομηχάνων και των μεσιτών των πολυεθνικών. Ανάλογη αναμένεται η κατάσταση, στα κρασοστάφυλα, στο ρύζι, στο λάδι και δεν αποκλείεται και στο βαμβάκι και τα εσπεριδοειδή.

***

Δεν είναι τυχαίο πως όλα αυτά που συμβαίνουν με μεγαλύτερη ένταση φέτος, γίνονται μετά τα όσα ψήφισε πέρσι τον Ιούνη στην ΕΕ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και τον περασμένο Απρίλη η κυβέρνηση της ΝΔ, για τα μεσογειακά. Τα παραπάνω συνδέονται και με τα τεκταινόμενα στον ΠΟΕ και με τη σχετική καλοκαιρινή προσυμφωνία, για την οριστική κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων και εξαφάνιση των δασμών. Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, οι εισαγωγές φέτος έδωσαν και πήραν σε βάρος της ελληνικής παραγωγής. Οπως λέγεται από τον Ιούνη και μετά εισήχθησαν, για παράδειγμα, περισσότεροι 250.000 τόνοι σκληρού σταριού, ενώ η εγχώρια παραγωγή μένει στα αζήτητα!

***

Πάντως, για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, δεν πρόκειται να επέλθει η σωτηρία διά κάποιων πρωθυπουργικών εξαγγελιών και μετονομασιών υπουργείων. Χρειάζεται αλλαγή - ανατροπή αυτής της πολιτικής σε όφελός τους. Σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Αν οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, κι αν δεν οργανωθούν οι συνεταιρισμοί σε κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους, στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας, δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης. Κι αξίζει τον κόπο η αγροτιά, μαζί με την εργατιά και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, να δώσει το μαζικό αγωνιστικό «παρών» στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, στις 11 του Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη. Θα είναι άλλη μια καλή απάντηση στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος και στις όποιες κάλπικες εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Κι ο αγώνας αυτός θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί!


Κ.Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ