Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ψεύτικος «έρωτας» για τις μικρές επιχειρήσεις

Παράλληλα με τα καλά λόγια και τις εξαγγελίες μέτρων για τις μικρές επιχειρήσεις, ο Δ. Σιούφας ξεκαθάρισε πως οδηγός της κυβερνητικής πολιτικής είναι η στρατηγική της Λισαβόνας

Τα «καλύτερα λόγια» χρησιμοποίησε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης για τις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις», και ιδιαίτερα τις μικρές, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα προγράμματα, σχέδια και πρωτοβουλίες του υπουργείου. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική, καθώς ο Δ. Σιούφας έκανε σαφές ότι η πολιτική της κυβέρνησης γι' αυτές τις επιχειρήσεις βασίζεται στην αντιδραστική στρατηγική της Λισαβόνας. Σε αυτές βασίζεται και ο λεγόμενος ευρωπαϊκός χάρτης των μικρών επιχειρήσεων, που εγκρίθηκε το 2000. Η πορεία υλοποίησης του «χάρτη» συζητήθηκε χτες το πρωί σε συνάντηση στελεχών συναρμόδιων υπουργείων, εκπροσώπων φορέων και αντιπροσώπων της ΕΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο Δ. Σιούφας συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, ενώ ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν 771 σχέδια τέτοιων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας», ύψους 163 εκατ. ευρώ με κέρδος 1.137 θέσεις εργασίας. Πληροφορίες για την πορεία των σχεδίων που εγκρίθηκαν στους δύο προηγούμενους κύκλους του προγράμματος δε δόθηκαν.

«Τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης χαιρετίζοντας τη συνάντηση για τον ευρωπαϊκό «χάρτη». Με βάση αυτόν όμως αναπτύσσεται από την ΕΕ μια πολιτική που θέλει ορισμένες μόνο μικρές επιχειρήσεις και μάλιστα με όρους ύπαρξης που θα καθορίζονται από τις προτεραιότητες των πολυεθνικών. Από αυτό το μοντέλο εξαιρούνται εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, που σήμερα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας λόγω της κυβερνητικής πολιτικής. «Χωνευτήρι» χαρακτήρισε εξάλλου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Σ. Παπαδόπουλος, τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς δημιουργούν νέους επιχειρηματίες, σχέδια και ιδέες. Το επόμενο βήμα είναι να ετοιμαστεί η έκθεση για το «χάρτη» προς την ΕΕ και τον Οκτώβρη θα εγκριθεί ένας «ευρωμεσογειακός χάρτης». Τόσο ο υπουργός όσο και τα στελέχη του υπουργείου έκαναν λόγο για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ...«ίσες ευκαιρίες» για τις ΜΜΕ, σε ένα περιβάλλον παντοκρατορίας των μεγάλων επιχειρήσεων.

Εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα μεταξύ του Ταμείου Εγγυοδοσίας και των τραπεζών επιλύθηκαν στη χτεσινή συνάντηση. Λίγο αργότερα, στέλεχος του Ταμείου ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει μείωση στα υψηλά κλιμάκια των προμηθειών που θα παίρνει το Ταμείο. Αυτό ήταν και ένα από τα αιτήματα των τραπεζών, προκειμένου να κάνουν ελκυστικότερα τα πακέτα τους. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με την εξυπηρέτηση των μεγαλύτερων δανείων, άρα και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στο πλαίσιο που απευθύνεται το Ταμείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απέναντι στους μικρούς ΕΒΕ... (2010-10-03 00:00:00.0)
Ενισχύσεις για επιχειρήσεις (2007-08-28 00:00:00.0)
Στοχοπροσηλωμένη επιδότηση (2006-06-14 00:00:00.0)
Η λιτότητα φέρνει ...επιχορηγήσεις! (2005-09-01 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση δύο αντιλήψεων (2004-05-11 00:00:00.0)
Ε, όχι κι έτσι! (2003-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ