Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Με κινητοποιήσεις ξεκίνησε η σχολική χρονιά

Ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ακατάλληλα κτίρια και διπλοβάρδια επιφύλαξε η έναρξη της σχολικής χρονιάς σε εκατοντάδες μαθητές στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το Δημοτικό Σχολείο Παλαγίας Αλεξανδρούπολης, οι 80 μαθητές του οποίου έκαναν τον καθιερωμένο αγιασμό στην πλατεία του συνοικισμού, αφού το σχολικό κτίριο βρίσκεται υπό αυθαίρετη κατάληψη από το ΚΕΚ Θράκης «Αθηνά». Το Δημοτικό Σχολείο Παλαγίας είχε καταργηθεί λόγω έλλειψης μαθητών και το κτίριο παραχωρήθηκε το 2000 σε ιδιώτη, προκειμένου να στεγάσει το ΚΕΚ μέχρι το 2002. Παρά το γεγονός ότι το παραχωρητήριο δεν ανανεώθηκε μετά τη λήξη του, ο ιδιώτης αρνείται να επιστρέψει το κτίριο, που καλείται να στεγάσει τους 80 μαθητές, ύστερα από την απόφαση για επαναλειτουργία του σχολείου.

Μαθητές και γονείς μετά τον αγιασμό έκαναν πορεία προς το σχολείο και αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματα μέχρι την Παρασκευή. Χτες, οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν με το συμβολικό αποκλεισμό του Δημαρχείου Αλεξανδρούπολης, εκπρόσωποι των γονέων συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γ. Αλεξανδρή και τον περιφερειάρχη Θράκης Μ. Αγγελόπουλο. Οι δυο εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αντίστοιχα, συνέστησαν στους γονείς να... κάνουν υπομονή μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση του Ειρηνοδικείου για την τύχη του σχολικού κτιρίου (αναμένεται σε τρεις εβδομάδες) και πρότειναν την προσωρινή στέγαση των μαθητών στο 5ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης. Σε αυτά τα σχολεία όμως επικρατεί συνωστισμός, καθώς στο πρώτο συστεγάζεται και ένα ολοήμερο νηπιαγωγείο, ενώ στο δεύτερο οι μαθητές ξεπέρασαν φέτος τους 320.

Αναφορικά με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, η πρώτη εκτίμηση μετά την έναρξη των μαθημάτων κάνει λόγο για περίπου 60 κενές θέσεις στο Νομό Εβρου, στην πλειοψηφία τους δάσκαλοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και καθηγητές αγγλικών.

Στη Σαμοθράκη, οι 140 μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου δεν μπήκαν τη Δευτέρα στις αίθουσες του ετοιμόρροπου σχολείου τους, το οποίο από τον περασμένο Μάη έχει κριθεί ακατάλληλο λόγω ρωγμών που εμφανίστηκαν σε πολλά σημεία. Αντί της αποκατάστασης του κτιρίου ή της ανέγερσης ενός καινούριου, οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες κατέφυγαν στη γνωστή λύση της «προσωρινής» στέγασης των μαθητών σε άλλους χώρους και συγκεκριμένα στο κτίριο του Δημοτικού και στο Πνευματικό Κέντρο Σαμοθράκης.

Στην Ξάνθη, αντί για αγιασμό οι μαθητές του 3ου Ενιαίου Λυκείου, του 4ου και του 6ου Γυμνασίου έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματα για μια εβδομάδα, αν δε σταματήσει η διπλοβάρδια και δε λυθεί άμεσα το στεγαστικό πρόβλημα των τριών σχολείων που συστεγάζονται.

Στην Καβάλα, τέλος, οι μαθητές των χωριών και των απομακρυσμένων συνοικιών της πόλης ήρθαν τη Δευτέρα αντιμέτωποι με τον... εισπράκτορα, αφού ο ιδιωτικός Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της πόλης αποφάσισε να διακόψει τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών, καθώς η έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος δεν επιτρέπει στη Νομαρχία να δαπανήσει το σχετικό με τη μεταφορά των μαθητών κονδύλι. Το Συντονιστικό των μαθητών ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να δώσει δυναμική απάντηση στην επιβολή ενός ακόμα χαρατσιού στους ίδιους και τις οικογένειές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ