Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Χρειάζεται οργανωμένο σύστημα προσέγγισης

Για να αυξηθούν οι δότες οργάνων για μεταμοσχεύσεις χρειάζεται, αφ' ενός, η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά, πρωτίστως, ένα οργανωμένο σύστημα, που θα προσεγγίσει τον συγγενή του δότη στην κατάλληλη στιγμή, που - γι' αυτόν - είναι οδυνηρή, καθώς έχει χάσει ένα προσφιλές πρόσωπο.

Η παραπάνω επισήμανση έγινε χτες σε συνέντευξη Τύπου, με την ευκαιρία της 6ης Πανευρωπαϊκής Μέρας για τη Δωρεά Οργάνων και τη Μεταμόσχευση, που θα τιμηθεί φέτος στις 18.9.2004 στην Παλιά Βουλή, ώρα 10.30 π.μ. «Μέχρι πρότινος πίστευα ότι φτάνει μόνον η ευαισθητοποίηση του κοινού. Τώρα, όμως, διαπιστώνω ότι χρειάζεται και το οργανωμένο σύστημα», είπε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων καθηγητής Αλκ. Κωστάκης. Αναφερόμενος στο οργανωμένο σύστημα, ο Αλκ. Κωστάκης είπε ότι βρίσκεται στα πρώτα βήματά του και χρειάζονται ακόμα πάρα πολλά να γίνουν. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε το λεγόμενο «Ισπανικό μοντέλο», όπου έχει οργανωθεί ένα σύστημα συντονισμού σε εθνικό περιφερειακό και νοσοκομειακό επίπεδο, που αποτελείται από 139 ομάδες γιατρών και νοσηλευτών. Αυτοί προσεγγίζουν τον συγγενή του δότη την κατάλληλη στιγμή και έτσι στην Ισπανία αυξήθηκαν οι δότες από 5 σε 34 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

«Η δωρεά οργάνων είναι μια κοινωνική πράξη, όπου κυριαρχεί η αίσθηση της αλληλεγγύης», είπε ο Νίκος Καραφόλας, μηχανικός ερευνητής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας του Διαστήματος, που επέστρεψε στην Ελλάδα και έκανε μεταμόσχευση καρδιάς. Στην Ελλάδα, οι δότες είναι 6,5 ανά εκατομμύριο πληθυσμού και υπάρχει λίστα 1.000 ατόμων για μεταμοσχεύσεις. Οι 800 είναι για μεταμόσχευση νεφρού και 200 για μεταμόσχευση καρδιάς και ήπατος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ