Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Εστίες κινδύνων οι ανεξέλεγκτες χωματερές

Ερώτηση στη Βουλή, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της χώρας που καρκινοβατεί, με αποτέλεσμα να οργιάζει το απαράδεκτο φαινόμενο των παράνομων χωματερών, θέτει το ΚΚΕ επί τάπητος, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης και απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, παίρνοντας αφορμή από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 6 Σεπτέμβρη σε ανεξέλεγκτη χωματερή στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, που εξελίχθηκε σε μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφοντας το πανέμορφο δάσος της περιοχής και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων, κάνουν τις εξής σημαντικές επισημάνσεις:

- Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου περισσότερες από 40 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε ανεξέλεγκτες χωματερές της Κεντρικής Μακεδονίας (π.χ. Σταυρός Θεσσαλονίκης, Περιβολάκι Λαγκαδά, Σίβηρη και Στάγειρα Χαλκιδικής κ.ά.), αποδεικνύοντας ότι οι χωματερές αποτελούν εστίες πιθανής εκδήλωσης πυρκαγιών.

- Στο Νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν 44 χωματερές, εκ των οποίων 20 λειτουργούν στα όρια του Δασαρχείου Λαγκαδά και από 12 στα όρια των Δασαρχείων Θεσσαλονίκης και Σταυρού.

- Σε ελάχιστες από αυτές υπάρχουν δεξαμενή νερού, αντιπυρική ζώνη, περίφραξη και φύλακες, αν και προβλέπονται από τον κανονισμό. Παράλληλα, οι δήμοι παραπονιούνται για έλλειψη προσωπικού και οικονομικών πόρων που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να τις περιφρουρήσουν.

Οι ανεξέλεγκτες χωματερές - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - εκτός από «βραδυφλεγείς βόμβες», αποτελούν εστίες ρύπανσης καταστρέφοντας το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και εστίες μόλυνσης με άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Στη συνέχεια, ερωτούν τους δύο υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές και η περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε, εξαιτίας της πυρκαγιάς στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής.
  • Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία των έργων εκείνων που απαιτούνται για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών σε σύγχρονους χώρους υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων και διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε χώρους κατάλληλους, αποδεκτούς και από τους κατοίκους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ