Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για την αδάμαστη γυναίκα του Κερατσινίου

«Ταξίδι μνήμης» για την προσφορά της γυναίκας στα 70 χρόνια του Δήμου Κερατσινίου πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή ο γυναικείος σύλλογος (μέλος της ΟΓΕ) «Στοργή του Παιδιού». Στην αυλή της παλιάς πέτρινης προσφυγικής πολυκατοικίας, όπου έγινε η εκδήλωση, με πλήθος κόσμου, ξαναζωντάνεψαν ο μόχθος της γυναίκας πρόσφυγα, ο πόνος των μανάδων της Κατοχής και του Εμφυλίου, ο στεναγμός της πολλαπλής καταπίεσης των εργατριών, η αντίσταση των γυναικών την εποχή της χούντας, η συμμετοχή τους στις μαζικές κινητοποιήσεις μετά τη δικτατορία, η ενεργοποίησή τους μέσα στο γυναικείο κίνημα, οι μάχες που έδωσαν για τα παιδιά τους, την ειρήνη και το περιβάλλον...

Τραγούδια, έκθεση φωτογραφίας, σκευών και χειροτεχνημάτων, έδωσαν την ατμόσφαιρα των εποχών που πέρασαν αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους. Ο σύλλογος βράβευσε δέκα γυναίκες του Κερατσινίου για την προσφορά τους στα κοινά.

Βραβεύτηκαν οι: Αλεξάνδρα Οικονομάκου-Πλατατζή, που πέρασε τη ζωή της στις φύλακές και στις εξορίες - μέχρι το 1962 και 1967-1970. Διαμάντω Ροβυθάκου, στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη, που εξορίστηκε κατά τη δικτατορία στα Γιούρα αφήνοντας πίσω της μικρό παιδί. Ολγα Τσολακίδου-Ζαζοπούλου, δημοτική σύμβουλος, που είχε καταδικαστεί σε είκοσι χρόνια φυλακή. Ελένη Παπαδοπούλου, σήμερα νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά, που υπήρξε και δημοτική σύμβουλος, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κερατσινίου. Ευαγγελία Μαλλιαρού-Γκούμη, εκπαιδευτικός, λυκειάρχης. Αγγελική Ψαρού-Μελά, γιατρός, δημοτική σύμβουλος για τρεις τετραετίες και αντιδήμαρχος Υγείας. Κική Κοκκίνου, λογοτέχνιδα και βραβευμένη μεταφράστρια. Γεωργία Καταλυματία, για τον αγώνα της μέσα από τη Θεραπευτική Κοινότητα «Παρέμβαση». Ολγα Καϊδατζή, 25 χρόνων, αθλήτρια στίβου (200 μ.). Ευτυχία Μαρκογιαννοπούλου-Παρασχίδου, για την εθελοντική προσφορά της στο δήμο ως μουσικός.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντώνης Αντύπας, πρόεδρος του Παραρτήματος Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ, και ο Γρηγόρης Τουγλίδης, πρόεδρος του Πανελληνίου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Δ. Σαράφογλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ