Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΓΚΛΗΜΑ εκ προμελέτης - πεταλο Μαλιακού
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ευχολόγια αντί για μέτρα

Χωρίς συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ήταν τα μέτρα - ευχολόγια που εξήγγειλε ο Κ. Καραμανλής για την οδική ασφάλεια και την αντιμετώπιση των τροχαίων εγκλημάτων, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι τίποτα δε θα αλλάξει στις εθνικές «καρμανιόλες» στο ορατό μέλλον.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η οδική ασφάλεια «είναι ασφαλώς και πάνω απ' όλα υπόθεση του κράτους», ωστόσο στη συνέχεια επιχείρησε να μετακυλίσει τις ευθύνες στον καθένα, τονίζοντας ότι «είναι ζήτημα παιδείας, που αφορά όλους τους Ελληνες μαζί και τον καθένα μας χωριστά».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο ίδιος πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, προφανώς για να τους προσδώσει μεγαλύτερο «βάρος», είναι σκόπιμα γενικόλογα, ενώ δεν είναι ορατός ο χρονικός ορίζοντας και τα μέσα υλοποίησής τους. Μίλησε, για παράδειγμα, για «ταχεία ολοκλήρωση όλων των έργων, ώστε, το δυνατό συντομότερα, το εθνικό δίκτυο να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές μιας χώρας - μέλους της ΕΕ», απέφυγε όμως ωστόσο να καθορίσει το «συντομότερο δυνατόν». Αλλωστε ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, είχε δηλώσει μόλις την προηγούμενη μέρα ως χρόνο ολοκλήρωσης των έργων του «πετάλου» τα τέλη του 2007. Και... βλέπουμε, θα προσθέταμε εμείς, καθώς για κάποια από τα έργα αυτά - και συγκεκριμένα το τμήμα «Αγία Μαρίνα - Ράχες», ούτε καν αναφέρθηκε.

Επιπλέον, έδωσε έμφαση στο θέμα της αστυνόμευσης του οδικού δικτύου και ιδιαίτερα των σημείων που έχουν χαρακτηριστεί ως «υψηλής επικινδυνότητας», ωστόσο το έργο αυτό θα υλοποιηθεί από τη νέα Τροχαία Εθνικών Οδών, η οποία θα ανασυγκροτηθεί βάσει «ολοκληρωμένου σχεδίου» που ανέλαβε να παρουσιάσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης. Στα σημεία «υψηλής επικινδυνότητας» θα τοποθετηθούν κάμερες με σκοπό «το συνεχή έλεγχο της κυκλοφορίας και τον άμεσο εντοπισμό των παραβατών του ΚΟΚ». Παράλληλα, γίνονται πιο αυστηρές οι κυρώσεις για τους παραβάτες του ΚΟΚ, ενώ ειδικά για τα βαριά οχήματα οι κυρώσεις θα αφορούν όχι μόνο τους οδηγούς αλλά και τις επιχειρήσεις στις οποίες αυτά ανήκουν, χωρίς να αναφερθεί πώς θα γίνει αυτό. Ανέφερε ακόμα ότι αναθεωρείται το σύστημα ελέγχου των διπλωμάτων οδήγησης βαρέων οχημάτων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η οδική ασφάλεια είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας», κατέληξε ο Κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι «η δραστική μείωση των ατυχημάτων είναι χρέος μας». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες και τους οικείους τους, επαναλαμβάνοντας την κοινότοπη διαπίστωση ότι κάθε χρόνο η χώρα θρηνεί χιλιάδες νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα. «Μια μικρή πόλη χάνεται στην άσφαλτο», είπε.

Γ. Παπανδρέου: «ευθύνες
στους τοπικούς φορείς»

Στους «κοινωνικούς παράγοντες» και τους «τοπικούς φορείς», μετέθεσε - χωρίς ίχνος ντροπής - τις ευθύνες για τη μη κατασκευή του αυτοκινητόδρομου στο «πέταλο» του Μαλιακού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.

Τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - υπουργός των οποίων ήταν και ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - που αδιαφόρησαν προκλητικά για την κατασκευή του κλειστού αυτοκινητόδρομου στην περιοχή, ο Γ. Παπανδρέου με συνοπτικές διαδικασίες τις απέδωσε στους φορείς της τοπικής κοινωνίας...

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας την πάγια πολιτική τακτική τους στον τομέα των δημόσιων έργων, τοποθέτησαν σαν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, οι οποίοι διεκδικούσαν την κατασκευή που θα τους εξασφάλιζε τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, αδιαφορώντας για την απαράδεκτη καθυστέρηση του έργου.

Αλλά βέβαια, χτες ο Γ. Παπανδρέου παρείχε πλήρη κάλυψη στην αντιλαϊκή πολιτική, μετέθεσε τις ευθύνες των κυβερνήσεων του κόμματός του, έκανε μια «ευχή» και εντελώς προκλητικά υποστήριξε: «Θα ήθελα να ευχηθώ να ξεπεραστούν όλοι οι λόγοι που είχανε δημιουργήσει την καθυστέρηση στην κατασκευή αυτού του νέου δρόμου και που είχανε σχέση και με κοινωνικούς παράγοντες και με τοπικούς παράγοντες»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα θανατηφόρα καραμπόλα (2005-11-26 00:00:00.0)
Ενοχη η εγκληματική πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (2005-07-13 00:00:00.0)
Αγρια «χαράτσια» για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. (2004-10-22 00:00:00.0)
Το ποτάμι της οργής (2004-09-30 00:00:00.0)
«Πέταλο» θανάτου! (2004-09-28 00:00:00.0)
Θα παραδοθεί μισός το 2004; (2002-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ