Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ελπίδα βρίσκεται στους κοινούς αγώνες

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Σαββάτου
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Σαββάτου
Η διαμόρφωση κοινής ταξικής συνείδησης Ελλήνων και μεταναστών, ώστε να μην υπάρχει πλέον έδαφος για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, φαινόμενα που οργίασαν το προηγούμενο διάστημα στη χώρα μας, ήταν το κεντρικό θέμα της συζήτησης, την οποία διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Πατησίων- Κυψέλης-Αχαρνών του ΚΚΕ, το περασμένο Σάββατο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν Ελληνες, Κούρδοι, Αφγανοί, Αλβανοί, Αιγύπτιοι, Αφρικανοί εργάτες και όλοι έδωσαν ραντεβού για το πανελλαδικό πανεργατικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ στις 9 του Οκτώβρη στο Πεδίον του Αρεως. «Θα μοιράσω σε όλους τους συναδέλφους μου προκηρύξεις για τη συγκέντρωση, είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλ Γιάνο, Αλβανός οικοδόμος. Ολοι έχουμε συμφέρον να συμμετάσχουμε στο συλλαλητήριο, να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας».

Η ελπίδα φαίνεται ότι βρίσκεται μόνο στους κοινούς μαζικούς αγώνες. Στη δημιουργία μιας λαϊκής συμμαχίας ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται αδιάκοπη πάλη μέσα από τα συνδικάτα, τα σωματεία και τους συλλόγους. Αυτή ήταν και η βασική διαπίστωση από τη συζήτηση που έγινε το περασμένο Σάββατο. Μια διαπίστωση που «έρχεται» από την πείρα όλων των εργατών, Ελλήνων και μεταναστών.

«Μόνοι δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα», τόνισε ο Χρίστο, Κούρδος, που ζει και εργάζεται εδώ και οχτώ χρόνια στη χώρα μας, χωρίς να του ανανεώνουν την άδεια παραμονής και εργασίας, σπρώχνοντάς τον έτσι στην «παρανομία». Και δίνει το σύνθημα: «Παλέψαμε και πήραμε κάποια ένσημα, χρειάζεται όμως δουλιά. Να βγούμε μπροστά, με δράση, όχι με λόγια».

«Είναι ο δεσμός της εργατικής τάξης ο πιο ισχυρός δεσμός. Είναι το κοινό αίσθημα ότι εμείς παράγουμε τον πλούτο και μας τον παίρνουν άλλοι... Αυτός είναι ο λόγος που εμείς οι κομμουνιστές νιώθουμε τόσο δεμένοι με όλους τους εργάτες, ανεξάρτητα από εθνικότητα, χρώμα ή θρησκεία», τόνισε ο Γ. Μερεντίτης, γραμματέας της Αχτίδας 5ου και 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

«Τώρα, μετά την Ολυμπιάδα, ξεκινά μια ακόμα πιο δύσκολη περίοδος τόσο για τους Ελληνες όσο και για τους ξένους εργάτες. Το κεφάλαιο δεν κάνει διακρίσεις. Θα δεχτούμε σφοδρό μίσος από ανθρώπους που δε γνωρίζουν τα αίτια της οικονομικής κρίσης και νομίζουν ότι εμείς τους "παίρνουμε" τις δουλιές τους». Με αυτό τον τρόπο ο Μουσταφά, Κούρδος εργάτης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν...

Ο Γ. Μερεντίτης στο τέλος της εκδήλωσης κάλεσε τους παραβρισκόμενους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στις 9 του Οκτώβρη. «Ολοι στο συλλαλητήριο. Και μεροκάματα θα χάσουμε και ζωές αν χρειαστεί. Ο αγώνας θέλει θυσίες. Και ζωή χωρίς αγώνα δεν είναι ζωή. Ολοι μαζί στο δρόμο! Ολους μαζί δε μας πειράζουν...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ