Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλη η καταστροφή στο Μαντούδι

Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ

Υπό έλεγχο μεν, αλλά σε συνεχή παρακολούθηση από μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκεται η δασική έκταση ανάμεσα στο Μαντούδι και το Προκόπι Ευβοίας, που έγινε στάχτη από πυρκαγιά που ξέσπασε από εμπρησμό, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η φωτιά εκδηλώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στις 8.30 το βράδυ, αλλά έγινε αντιληπτή στις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, λόγω και των δυνατών ανέμων που έπνεαν, η φωτιά να επεκταθεί σε μεγάλη έκταση και μέχρι τη Δευτέρα που τέθηκε υπό έλεγχο, κατέστρεψε πάνω από 3.000 στρέμματα παρθένου πευκοδάσους, σε μία από τις πιο δασοκαλυμμένες περιοχές της Εύβοιας και της χώρας. Σύμφωνα πάλι με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας, η φωτιά από εμπρησμό, ξέσπασε σε τρία διαφορετικά σημεία.

Αλλες απώλειες δεν υπήρξαν (κάψιμο μαντριών ή ζωικού πληθυσμού) παρότι η φωτιά αρκετές φορές πλησίασε σε κατοικημένες περιοχές, αποσοβήθηκαν επιπλέον δυσάρεστες καταστάσεις λόγω και της μεγάλης δύναμης πυροσβεστικών δυνάμεων. Την καμένη περιοχή και το Δήμο Κυρέως, θα επισκεφθεί σήμερα κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ, με τον βουλευτή Τ. Τσιόγκα.

Με αφορμή την πυρκαγιά στην περιοχή, η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας πως η «κυβέρνηση και πολύ περισσότερο οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί όλα αυτά τα χρόνια με την πολιτικής τους παρέδωσαν τα δάση στο έλεος των τσιφλικάδων, των καταπατητών, των οικοπεδοφάγων και όλων αυτών που θησαυρίζουν από την εμπορευματοποίηση της γης, προσαρμόζοντας την πολιτική για τα δάση στην οικονομία της αγοράς».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση προτείνονται μέτρα προστασίας και καλεί το λαό να παλέψει για να τα επιβάλλει. Τα μέτρα, μεταξύ άλλων, έχουν να κάνουν με την πλήρη και ακριβή καταγραφή των καμένων εκτάσεων και να χαρακτηριστούν ως δημόσιες και αναδασωτέες, τη χρησιμοποίηση μέσων και έργων για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την καταστροφή, την εφαρμογή και την ολοκλήρωση του δασικού κτηματολογίου καθώς και την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας με βάρος στην πρόληψη, στην ενίσχυση και οργάνωση των επίγειων δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ