Κυριακή 3 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Εικονοστάσια του θανάτου

Το νέο τραγικό δυστύχημα στο «πέταλο του Μαλιακού» αποκάλυψε, γι' άλλη μια φορά, την ανεπάρκεια της πολιτείας. Παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη οι δυο οδηγοί, της νταλίκας και του λεωφορείου, αλλά δε δικάζονται οι κυρίως ανευθυνο-υπεύθυνοι που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάθε φορά και μοιράζουν διαμαρτυρημένα γραμμάτια υποσχέσεων.

Μια θλιβερή εικόνα, που μεταδόθηκε από την περιοχή του δυστυχήματος, δείχνει τη συσσώρευση των «εικονοστασίων οδοσήμανσης» εκεί που παραμόνευε ο θάνατος, σαν τον παλιό Προκρούστη.

Αυτά τα εικονοστάσια στη μνήμη των νεκρών, τα σημεία των δρόμων, όπου έπρεπε να υπάρχουν πινακίδες και σαφείς ενδείξεις για τα όρια ταχύτητας, τις επικίνδυνες στροφές κλπ. Αυτή η ιδιότυπη οδοσήμανση κατέχει στη χώρα μας παγκόσμια πρωτιά.

Ναι, αυτά τα εικονοστάσια, δείγματα ευλάβειας, είναι και αφιερώματα μνήμης για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, όχι μόνον από την αδεξιότητα των οδηγών, αλλά και από την υψηλή επικινδυνότητα των ελληνικών δρόμων, όπως ολισθηρότατος ασφαλτοτάπητας που οι ξένοι χαρακτηρίζουν «ελληνικό πάγο», οι κλειστές στροφές, οι απότομες κλίσεις, οι πινακίδες, όπου υπάρχουν, που παίζουν κρυφτούλι πίσω από δέντρα, σπίτια, στροφές και βγαίνουν μπροστά σου όταν δεν προλαβαίνεις να κάνεις την τελευταία κίνηση, της απελπισίας.

Σ' αυτά τα σημεία των εικονοστασίων της οδοσήμανσης είναι που αποκτούν το πολλαπλό νόημά τους οι στίχοι του Καβάφη: «...Δεν θέλω να γυρίσω να μη διώ και φρίξω / τι γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει, / τι γρήγορα που τα σβυστά κεριά πληθαίνουν».

Σε κάθε εξόρμηση, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές, οι οδηγοί ας μην ξεχνούν τη ρωμαίικη οδοσήμανση των εικονοστασίων και τα μηνύματα που στέλνουν σε όλους.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ