Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ 1998
Συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους οι επιτυχόντες

Εχουν κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. «Δεν τίθεται ζήτημα πρόσληψης όλων των επιτυχόντων», λέει ο υπουργός Πρ. Παυλόπουλος

Eurokinissi

Συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (Βασ. Σοφίας) οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 1998, διεκδικώντας την πρόσληψή τους στο δημόσιο. Οι εν λόγω επιτυχόντες έχουν κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο από την περασμένη Παρασκευή και σε καθημερινή βάση πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την άμεση ικανοποίηση του αιτήματός τους, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κλιμακώσουν τον αγώνα τους προχωρώντας ακόμη και σε απεργία πείνας.

Το πρόβλημα με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 1998 δημιουργήθηκε από νομοθετικές ρυθμίσεις της, τότε, κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, βάσει των οποίων οι διοριστέοι κατά 50% θα ήταν απόφοιτοι Γενικών Λυκείων και κατά 50% απόφοιτοι Τεχνικών Λυκείων. Επίσης, όσοι διαγωνίστηκαν ήταν υποχρεωμένοι να επιλέξουν και διεκδικήσουν διορισμό μόνο σε μία νομαρχία της χώρας και όχι για περισσότερες από δέκα θέσεις αυτής της νομαρχίας. Ετσι προκλήθηκε κραυγαλέα ανισότητα διότι σε πολλές περιπτώσεις, επιτυχόντες με μικρότερη βαθμολογία από συναδέλφους τους πέτυχαν να διοριστούν ενώ εκείνοι έμειναν εκτός.

Προσφάτως το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του, έκρινε αντισυνταγματικές και ακύρωσε τις παραπάνω νομικές διατάξεις με τις οποίες πραγματοποιήθηκε ο επίμαχος διαγωνισμός, με αποτέλεσμα όσοι τότε είχαν επιτύχει (είχαν δηλαδή πιάσει βαθμολογία πάνω από τη βάση) να διεκδικούν διορισμό. Ο αριθμός αυτών υπολογίζεται σε 10.000-11.000 αν και ουδείς, από το υπουργείο ή από το ΑΣΕΠ, είναι σε θέση να δώσει ακριβή αριθμό.

Χτες, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα πρόσληψης όλων των επιτυχόντων στο διαγωνισμό, όλων, δηλαδή, όσοι είχαν πάρει βαθμολογία πάνω από τη βάση. Η κυβέρνηση, είπε ο υπουργός, ουδέποτε δεσμεύτηκε για το διορισμό όλων. Δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ και ότι θα διοριστούν μόνο εκείνοι που έχασαν το διορισμό τους εξαιτίας των διατάξεων με τις οποίες έγινε ο διαγωνισμός και τις οποίες το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει παραπέμψει το όλο θέμα στο ΑΣΕΠ ζητώντας από αυτό να προτείνει νομοθετική ρύθμιση για διευθέτηση του ζητήματος - η οποία και θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή - στη βάση της απόφασης του ΣτΕ.

Από μέρους του ΑΣΕΠ, ο πρόεδρός του, καθηγητής Γ. Βέης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, ξεκαθάρισε ότι το θέμα μελετάται, δεν είναι εύκολο να διευθετηθεί και θα χρειαστούν αρκετές μέρες έως ότου υπάρξει κατάληξη. Ο ίδιος θεωρεί μη λογικό το διορισμό όλων όσοι πέτυχαν στο διαγωνισμό του '98, γιατί σε κανένα διαγωνισμό δε διορίζεται το σύνολο των επιτυχόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ