Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ - ΔΗΜΟΙ
Ολοταχώς για προσλήψεις μερικώς απασχολούμενων

Ανακοινώθηκε η κατανομή 13.000 θέσεων στις οποίες θα «ανακυκλώνονται» άνεργοι με 18μηνες συμβάσεις, τετράωρη απασχόληση και βέβαια μερική αμοιβή

Προχωρά η κυβέρνηση στην υλοποίηση του αντεργατικού θεσμού της μερικής απασχόλησης, σε μια προφανή πρόθεση μικροκομματικής αξιοποίησης του δικαιώματος και της ανάγκης για δουλιά από τη μία πλευρά, αλλά και καταστρατήγησης των εργατικών δικαιωμάτων με τη διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας, από την άλλη. Χτες η αρμόδια τριμερής διυπουργική επιτροπή ανακοίνωσε την κατανομή 13.000 θέσεων μερικής απασχόλησης σε δήμους, Περιφέρειες και Νομαρχίες, για το διάστημα 2004 - 2005, όταν οι απολύσεις εκτάκτων σε δήμους συνεχίζονται.

Πρόκειται ουσιαστικά για νέα κατανομή των συγκεκριμένων θέσεων που είχαν ανακοινωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, που σημαίνει ότι αυτές θα δημιουργηθούν σε διαφορετικούς φορείς από αυτούς που προβλεπόταν. Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση είναι ίδια: Η ανακύκλωση των ανέργων σε μία θέση εργασίας (καθώς οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται με 18μηνες συμβάσεις και για 4 ώρες τη μέρα) και κατά συνέπεια το χτύπημα της σταθερής δουλιάς, μέσα από την οποία μπορεί κάποιος να αποκτήσει δικαιώματα και να παλέψει για την καλυτέρευση των συνθηκών δουλιάς του.

Σύμφωνα με την έγκριση της επιτροπής, η οποία συνεδρίασε χτες υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θ. Νάκο, με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομίας, Αδάμ Ρεγκούζα και Απασχόλησης, Γ. Γιακουμάτου, οι 13.000 θέσεις, κόστους 80 εκατομμυρίων ευρώ, θα επιδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι θέσεις αυτές θα κατανεμηθούν σε 764 δήμους (10.381 θέσεις), στις 49 Νομαρχίες (1.500 θέσεις) και στις 13 Περιφέρειες (300 θέσεις) της χώρας. Το σύνολο των αιτήσεων των φορέων για θέσεις μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 36.112. Οπως είπε στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Εσωτερικών, οι φορείς που έχουν χρήματα θα μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό μερικής απασχόλησης, καλύπτοντας αποκλειστικά οι ίδιοι το κόστος. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μπορεί οι ίδιοι οι δημότες να κληθούν να πληρώσουν το κόστος ενός θεσμού που αποβαίνει σε βάρος των εργαζομένων. Η μετακύληση του κόστους μπορεί να γίνει και μέσα από την επιβολή χαρατσιών στις υπηρεσίες που προσλαμβάνεται προσωπικό μερικής απασχόλησης, δηλαδή στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.

Η τελική έγκριση των προσλήψεων θα γίνει από το ΑΣΕΠ, ενώ η σχετική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του Οκτώβρη.

Σύμφωνα και με το νόμο, θα προτιμηθούν: Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 30 ετών, σε ποσοστό 30%. Ανεργοι, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ που βρίσκονται στην τελευταία πενταετία πριν από τη συνταξιοδότησή τους, σε ποσοστό 20%. Ανεργοι μέχρι 30 ετών, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών, σε ποσοστό 20%. Μητέρες ανηλίκων σε ποσοστό 10%. Ατομα με ποσοστό αναπηρίας 50% και πάνω, σε ποσοστό 10% και πολύτεκνοι ή παιδιά πολυτέκνων σε ποσοστό 10%. Το 60% των θέσεων σε όλες τις κατηγορίες θα καλυφθεί υποχρεωτικά από γυναίκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ