Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΨΥΧΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Χρειάζεται αναβάθμιση και πρόσληψη προσωπικού

Ανακοίνωση της ΚΟ Υγείας Χανίων του ΚΚΕ

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας για το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων (ΘΨΠΧ) και τις καταγγελίες για βιασμό και ξυλοδαρμούς ασθενών, έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων εμπλεκομένων φορέων, αλλά και του χανιώτικου λαού.

Με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Υγείας Χανίων του ΚΚΕ καταγγέλλει τη γενικευμένη επίθεση που έχει ξεσπάσει: «Γίνεται, σημειώνει, προσπάθεια αξιοποίησης των γεγονότων, για να συκοφαντηθούν συλλήβδην, οι εργαζόμενοι στο ΘΨΠΧ και η προσφορά τους. Να καλυφθούν τα πραγματικά προβλήματα που η πολιτική της ΕΕ, των κυβερνώντων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν δημιουργήσει στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα στον τομέα της ψυχικής υγείας. Γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα γεγονότα, για να προχωρήσει άμεσα ο στόχος που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ και έγινε και στόχος της ΝΔ, μετά την αλλαγή της σκυτάλης στην κυβέρνηση, να μπει λουκέτο στο ΘΨΠΧ και να παραδοθεί ο τομέας της ψυχικής υγείας, ως κερδοφόρος στο μεγάλο κεφάλαιο».

Πρόκειται, προστίθεται, για οργανωμένες ενέργειες, με στόχο την παραπέρα υποβάθμιση του ρόλου και της προσφοράς ακόμα και αυτού του συρρικνωμένου ΕΣΥ. «Ακόμα και αν αποδειχτούν αληθινές οι καταγγελίες σε βάρος κάποιων εργαζομένων του ΘΨΠΧ είναι ανεπίτρεπτος ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε το θέμα από τα ΜΜΕ, τονίζεται. Κηλιδώνεται και υποβαθμίζεται η αξιοπρέπεια, το έργο και η προσφορά εκατοντάδων εργαζομένων του χώρου της ψυχικής υγείας. Εργαζομένων που αντιμετωπίζοντας καθημερινά ακραίες αντίξοες συνθήκες, χωρίς στοιχειώδη υποδομή και βοήθεια, προσφέρουν τα μέγιστα δυνατά στους ψυχικά ασθενείς και τις οικογένειές τους».

Η κατάσταση, που δημιουργήθηκε έντεχνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγινε για να προβληθεί ως πανάκεια η προσπάθεια αποασυλοποίησης μέσω του προγράμματος «Ψυχαργώ» και το κλείσιμο όλων των Ψυχιατρικών νοσοκομείων. «Φυσικά, η αποασυλοποίηση είναι μια διαδικασία που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των χρόνιων ψυχικά ασθενών. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα συνδυάζεται και θα περνά μέσα από την αναβαθμισμένη και ποιοτικά ανεβασμένη δημόσια λειτουργία των ψυχιατρικών νοσοκομείων και όχι το κλείσιμό τους. Αντίθετα, το πρόγραμμα "Ψυχαργώ", που πραγματοποιείται με βάση οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ, αξιοποιείται σαν "Δούρειος ίππος" που σκοπό έχει να οδηγήσει από την ψυχική υγεία στα νύχια του μεγάλου κεφαλαίου και των ιδιωτών».

Κλείνοντας την ανακοίνωση η ΚΟ Υγείας Χανίων τονίζει ότι ανοίγει ένα καινούριο μέτωπο διεκδίκησης και αγώνα για τους εργαζόμενους της Υγείας και για ολόκληρο το λαό. Καταλήγει καλώντας τους Χανιώτες και τους εργαζόμενους στο ΘΨΠΧ με την πάλη τους να εξασφαλίσουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της. Να μην επιτρέψουν το κλείσιμο του ΘΨΠΧ, αλλά να διεκδικήσει την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ειδικευμένου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ