Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
«Βουλιάζει» και η τιμωρία των ενόχων

Το δρόμο της ατιμωρησίας άνοιξε ο Αρειος Πάγος, που έκρινε ότι οι υπεύθυνοι δεν πρέπει να δικαστούν για κακουργήματα, αλλά για πλημμελήματα... Ορατός πλέον ο κίνδυνος και για παραγραφή των αδικημάτων

Από παλιότερη κινητοποίηση των ναυτεργατών που απαιτούν παραδειγματική τιμωρία των ενόχων για το πολύνεκρο ναυάγιο
Από παλιότερη κινητοποίηση των ναυτεργατών που απαιτούν παραδειγματική τιμωρία των ενόχων για το πολύνεκρο ναυάγιο
Μαζί με το ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ φαίνεται πως βουλιάζει και η λεγόμενη δικαστική διαλεύκανση του πολύνεκρου ναυαγίου, καθώς και οι δήθεν ευαισθησίες των κυβερνώντων. Τέσσερα χρόνια μετά τον πνιγμό 81 ανθρώπων, όχι μόνο δεν έχει λογοδοτήσει κανείς γι' αυτή την πολύνεκρη τραγωδία, αλλά ανοίγει ο δρόμος για την ουσιαστική ατιμωρησία των υπεύθυνων και το «κουκούλωμα» του εγκλήματος. Τελευταία εξέλιξη, η απόφαση του Αρείου Πάγου να αναιρέσει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου, με το οποίο οι κατηγορούμενοι παραπέμπονταν να δικαστούν για κακούργημα. Ετσι, αναμένεται να παραπεμφθούν για πλημμελήματα, ενώ ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος της παραγραφής, καθώς σε ένα χρόνο συμπληρώνεται η πενταετία.

Για τέσσερα χρόνια η υπόθεση «πηγαινοέρχεται» στα εισαγγελικά γραφεία. Αρχικά οι υπεύθυνοι είχαν παραπεμφθεί από το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου να δικαστούν με πλημμεληματικές κατηγορίες. Η απόφαση αυτή είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Ο τότε εισαγγελέας τους Αρείου Πάγου Ευ. Κρουσταλάκη, άσκησε αναίρεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος. Το νέο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου παρέπεμψε τους κατηγορούμενους να δικαστούν με κακουργηματικές κατηγορίες. Εναντίον αυτού του βουλεύματος άσκησαν αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο οι πέντε από τους επτά κατηγορούμενους. Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης και κρίνοντας ότι οι πράξεις δεν είναι κακουργηματικές, επιστρέφει τη δικογραφία ξανά στο Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου.

Στην απόφασή του ο Αρειος Πάγος αναφέρει ότι για τους πέντε κατηγορούμενους δεν μπορεί να δοθεί το στοιχείο του ενδεχόμενου δόλου. Με την αναμενόμενη μετατροπή των αδικημάτων σε πλημμελήματα η υπόθεση κινδυνεύει να παραγραφεί. Και αυτό γιατί στις 26 Νοέμβρη 2005 θα συμπληρωθεί πενταετία, που είναι το όριο παραγραφής για τα πλημμελήματα, ενώ η υπόθεση μέχρι αυτή την ημερομηνία θα πρέπει να έχει περατωθεί. Δηλαδή, σε χρονικό διάστημα λιγότερο του έτους θα πρέπει η υπόθεση να περάσει από δύο δικαστικά στάδια (Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου για νέο παραπεμπτικό βούλευμα και εκδίκαση της υπόθεσης στο δικαστήριο), γεγονός που δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά αν θα φτάσει στο ακροατήριο ή θα παραγραφεί τελείως και οι υπεύθυνοι να μείνουν ατιμώρητοι.

Βέβαια, οι μεγαλύτερες ευθύνες βρίσκονται στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γιατί δε νομοθέτησαν έτσι, ώστε οι υπεύθυνοι για πολύνεκρα δυστυχήματα να τιμωρούνται αυστηρά, ώστε να αποκαθίσταται το αίσθημα του δικαίου.

Οπως όλα δείχνουν, η υπόθεση του «Εξπρές Σαμίνα» οδηγείται σε ατιμωρησία των υπεύθυνων ή θα τιμωρηθούν με πολύ μικρές ποινές. Η ίδια πρακτική, κατά πάσα πιθανότητα, θα ισχύσει και στις άλλες μεγάλες υποθέσεις (καταρρεύσεις κτιρίων από τους σεισμούς, πολύνεκρα δυστυχήματα Τεμπών, Μαλιακού κλπ.).

Αποκαλύπτεται έτσι περίτρανα ότι αυτοί που κυβερνούν τη χώρα - η ΝΔ σήμερα, το ΠΑΣΟΚ χτες - εξυπηρετούν το εφοπλιστικό και συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο, ασκώντας απάνθρωπη πολιτική. Οι τωρινές εξελίξεις για το ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα» ουσιαστικά ήταν αναμενόμενες. Από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου έγινε ξεκάθαρο, ότι ο εφοπλιστής Κ. Κληρονόμος, πρόεδρος της πλοιοκτήτριας εταιρίας HFD, και οι γύρω του δε θα κάθονταν στο σκαμνί. Από την αρχή φάνηκε ότι οι ευθύνες θα ρίχνονταν κυρίως στο πλήρωμα. Αλλωστε έχουν μείνει στην ιστορία οι δηλώσεις του τότε υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρ. Παπουτσή, κατά τις πρώτες ώρες του ναυαγίου: «Καλά δεν είδαν ολόκληρα βράχια»; Και ας γνώριζαν ότι το πλοίο ήταν σάπιο, παλιό, ταξίδευε με ληγμένα πιστοποιητικά και διαλυμένα σωστικά μέσα.

Καταγγέλλουν οι ναυτεργάτες

Σε επιστολή που έστειλαν προς τους αρμοδίους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τονίζουν ότι η απόφαση προκαλεί «οργή και αγανάκτηση», «στον ελληνικό λαό, τους ναυτεργάτες και πολύ περισσότερο στις οικογένειες των 81 αθώων θυμάτων του ναυαγίου». Επισημαίνουν ότι επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες που έκαναν από την πρώτη στιγμή, ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιδίωκαν να βγάλουν «αθώες περιστερές» τους ενόχους, που είναι «οι υπεύθυνοι της εταιρίας και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας». Σημειώνουν ότι στόχος είναι η πλήρης απαλλαγή των υπευθύνων, «που θα καταρρίψει και την τελευταία αναστολή για παρόμοια εγκλήματα». Τα σωματεία υπογραμμίζουν ότι ο αγώνας, ώστε οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες να είναι κοινωνικό αγαθό και να σταματήσουν να αποτελούν εμπόρευμα, όπου οι ανθρώπινες ζωές δεν έχουν καμία αξία, μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο επόμενο έγκλημα και καταλήγουν: «Η πάλη για τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό κοινωνικό έλεγχο γίνεται περισσότερο από επίκαιρη και αναγκαία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ