Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Στρώνεται το χαλί για «Αυτοδιοίκηση ΑΕ»

Κυβέρνηση και ηγεσία της ΚΕΔΚΕ συμφωνούν για δήμους φορομπήχτες, «επιχειρήσεις» και με αυξημένο ρόλο στη διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής

Σε «κλίμα συναίνεσης» για το νέο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) ως διοικητικού θεσμού που θα υπηρετεί πιστά την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, συνεδρίασε χτες, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλου, η Επιτροπή για την αναμόρφωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), που πρόσκειται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ομονοούν στη δήθεν ισχυροποίηση των δήμων, μέσα από την ανάληψη από αυτούς αυξημένου ρόλου στη διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Η απαίτηση για ισχυρούς, σύγχρονους, ανοιχτούς στην κοινωνία δήμους, θα πρέπει να αποτυπώνεται στον νέο Κώδικα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος - υπενθυμίζουμε - πρωτοστατεί στην προώθηση της δυνατότητας των δήμων να επιβάλλουν φόρους και τέλη, στο όνομα της δήθεν αυτονομίας τους από την κεντρική εξουσία. Θυμίζουμε ότι ο νέος Κώδικας αναμορφώνει το σύνολο της λειτουργίας των δήμων, από το θεσμικό πλαίσιο μέχρι το διοικητικό και οικονομικό σύστημα λειτουργίας τους και σύμφωνα με τον υπουργό θα είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2005. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα επιτρέπει στους δήμους να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ξεπερνώντας τα όποια εμπόδια θέτει σήμερα η γραφειοκρατία, κάτι που στην εξέλιξή του θα σημάνει την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς την ΤΑ, με το σκεπτικό ότι θα μπορεί να αντλεί πόρους από τη φορολογία και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σημαντικό κομμάτι του Κώδικα αποτελεί και το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των δημοτικών συμβουλίων της χώρας. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να εκλέγεται δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, εφόσον η παράταξή του έχει συγκεντρώσει το 40 με 42% των ψήφων. Στο εσωτερικό της ΚΕΔΚΕ υπάρχουν διάφορες απόψεις για το θέμα, που δεν αλλάζουν όμως την ουσία, ότι δηλαδή χάνεται μια ακόμη ευκαιρία για τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, του μόνου γνήσιου εκλογικού συστήματος.

Οι σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το περιεχόμενο του νέου Κώδικα θα γίνουν στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που θα πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο βδομάδες στο Ηράκλειο της Κρήτης. Βάση των ανακοινώσεων αποτελούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει, το υπάρχον σχέδιο Κώδικα και το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Να σημειώσουμε τέλος ότι ο νέος Κώδικας δε θα περιλαμβάνει αλλαγές στον «Καποδίστρια», ωστόσο προβλέπεται να μπορούν - με νομοθετική ρύθμιση - να γίνουν αλλαγές στα υπάρχοντα όρια των δήμων, ενώ θεσπίζονται κίνητρα για εκούσιες συνενώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ