Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οδηγεί τους δήμους σε δανεισμό...

...και μάλιστα των δικών τους χρημάτων και με τόκο!

Στην ίδια ρότα με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ προωθεί τη «λύση» της δανειοδότησης, ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να ξεχρεώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τρίτους και να διαχειριστούν, κατά κάποιον τρόπο, το οικονομικό πρόβλημα στο οποίο βρίσκονται. Οι προεκλογικές υποσχέσεις, για απόδοση των πόρων που έχουν παρακρατηθεί αυθαίρετα από τα ταμεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), αποδεικνύονται «κενό γράμμα», γεγονός που αποδεικνύει όχι μόνον η προσωρινή «λύση» που δίνεται τώρα, αλλά και οι άλλες που ετοιμάζονται μέσω του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, δηλαδή η επιβολή παραπέρα τοπικών φόρων.

Μέχρι, λοιπόν, να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει αυτή τη δυνατότητα στην ΤΑ να επιβάλλει και να διαχειρίζεται φόρους για το κάθε τι, η κυβέρνηση επιλέγει να «σώσει» την «κόκκινη» κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα ταμεία των δήμων, εξωθώντας τους σε δανεισμό των δικών τους χρημάτων. Συγκεκριμένα, τα δάνεια συνάπτονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) το οποίο θα παρακρατά τις δόσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), δηλαδή την ετήσια κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους. Κι επειδή, ως γνωστόν, αυτή κινείται σε εξευτελιστικά επίπεδα, το υπουργείο Εσωτερικών προνοητικά προβλέπει πως αν οι ΚΑΠ δεν επαρκούν, «η εξυπηρέτηση του δανείου θα γίνεται από άλλα έσοδα του δήμου».

Τα κριτήρια και οι διαδικασίες χορήγησης του δανείου ορίζονται αναλυτικά σε χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, δικαιούχοι δανείου είναι: Δήμοι, με τακτικά έσοδα που για το 2003 δεν υπερβαίνουν τα 3.000.000 ευρώ, εφόσον οι οφειλές τους υπερβαίνουν το 5% αυτών των εσόδων. Δήμοι με τακτικά έσοδα πάνω από 3.000.000 ευρώ, εφόσον οι οφειλές τους δεν υπερβαίνουν το 10% των εσόδων και οι αμιγείς δημοτικές επιχειρήσεις τους. Τα δάνεια συνάπτονται μόνο για να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 24 Μάη 2004 προς τους εξής φορείς: Ελληνικό Δημόσιο, ΙΚΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΑΔΚΥ, ΔΕΚΟ πλην της ΕΥΔΑΠ, ΤΠκΔ, ιδιώτες, τράπεζες, εργαζόμενους. «Απαγορεύεται η εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού δανείου για άλλο σκοπό», σημειώνεται στην εγκύκλιο, αν και κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένη πρακτική.

Τα δάνεια χορηγούνται με διάρκεια εξόφλησης μέχρι 15 χρόνια. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να ξεπεράσει τα 15 χρόνια, ανάλογα με το ύψος του δανείου και την εν γένει οικονομική κατάσταση του δήμου. Τα δάνεια θα μπορούν να συναφθούν από την 1η Γενάρη του 2005.

Το επιτόκιο του δανείου ορίζεται με βάση τα τρέχοντα επιτόκια των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου δεκαετούς διάρκειας (βρίσκονται στο 4,3%) και αναπροσαρμόζεται την 1/1 και 1/7 κάθε έτους υποχρεωτικά με αποφάσεις του ΔΣ του ΤΠκΔ. Η δε αναπροσαρμογή γίνεται με βάση το μέσο όρο του επιτοκίου του προηγηθέντος εξαμήνου των ομολόγων 10ετούς διάρκειας. Το αρχικό επιτόκιο ορίζεται με βάση το μέσο όρο του δεύτερου εξαμήνου του 2003 (δηλαδή 4,1%). Ολα τα ανωτέρω επιτόκια προσαυξάνονται κάθε φορά κατά 0,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ