Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οχι άλλα κέρδη για την πλουτοκρατία, δώστε λεφτά να χτίσουμε σχολεία»

Χιλιάδες μαθητές βγήκαν χτες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας να σταματήσει η θυσία ανθρώπινων ζωών στο βωμό του κέρδους

Motion Team

Πλημμύρισαν χτες οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης από μαθητές. Χιλιάδες εφηβικά στόματα έβαλαν όλη τη δύναμη της φωνής τους και απαίτησαν με τα συνθήματα και τα πανό τους να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες οι πραγματικοί υπαίτιοι για τη δολοφονία των συμμαθητών τους στο «πέταλο του Μαλιακού», να καταδικαστούν στη συνείδηση του κόσμου εκείνοι που τροφοδοτούν ακόμη και με ανθρώπινες ζωές τα κέρδη των λίγων και να παρθούν άμεσα μέτρα για την ανακατασκευή της δολοφονικής Εθνικής οδού. Αιτήματα δεμένα με τη διεκδίκηση μιας καλύτερης Παιδείας, προσαρμοσμένης στις πραγματικές ανάγκες γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών. «Οχι άλλα κέρδη για την πλουτοκρατία, δώστε λεφτά να χτίσουμε σχολεία», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε και έδωσε το στίγμα της χτεσινής μαζικής κινητοποίησης που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, οι μαθητές άρχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Αγαλμα Βενιζέλου, κλείνοντας κάθετα την Εγνατία και στα δύο ρεύματα. Από την Καμάρα φαίνονταν ήδη τα μπλοκ των μαθητών από τα σχολεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης που πλησίαζαν στο χώρο της προσυγκέντρωσης, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στο Βαρδάρη, απ' όπου κατέφταναν συγκροτημένοι οι μαθητές της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η υποδοχή έγινε μέσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα επιβράβευσης, αφού σε πολλά σχολεία οι μαθητές έδωσαν μάχη με τον αυταρχισμό των διευθυντών που προσπάθησαν ακόμα και κλειδώνοντας τις αυλόπορτες να αποτρέψουν τη συμμετοχή τους στην πορεία.

«Δρόμοι παγίδες, σχολεία φυλακές, καμία ανοχή από τους μαθητές», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία» ήταν τα πρώτα συνθήματα που ακούστηκαν στο δρόμο προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για να ακολουθήσουν και άλλα: «Χτες 21, σήμερα 7, αύριο θα είναι τα δικά σας τα παιδιά», την ώρα που η πορεία περνούσε από τους γεμάτους κόσμο κεντρικούς δρόμους της πόλης και «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται», έξω από το υπουργείο. Εκατοντάδες ακόμα μαθητές, από τα απομακρυσμένα σχολεία της Θεσσαλονίκης, πύκνωναν την πορεία όσο αυτή προχωρούσε, ενώ άλλοι περίμεναν ήδη για να ενώσουν τη φωνή τους με τους συμμαθητές τους έξω από το υπουργείο.

Η πιο συγκινητική στιγμή της κινητοποίησης ήταν το λεπτό της απόλυτης σιγής που κράτησαν οι μαθητές στη μνήμη των 7 συνομήλικών τους που χάθηκαν πρόσφατα, αλλά και των 21 που σκοτώθηκαν στα Τέμπη. Αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου και κατέθεσε το πλαίσιο των αιτημάτων για τις αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των σχολικών εκδρομών, την επισκευή των δρόμων και τη ριζική αναμόρφωση της εκπαίδευσης. Μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα των μαθητών έστειλε η Ομοσπονδία Γονέων Ν. Θεσσαλονίκης, ενώ όλες οι ΕΛΜΕ της πόλης δεσμεύτηκαν να παρέμβουν στις Διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι μαθητές με απουσίες για τη χτεσινή τους αποχή από τα μαθήματα.

Αμέσως μετά την κινητοποίηση, εκπρόσωποι από όλα τα γυμνάσια, τα λύκεια και τα ΤΕΕ που συμμετείχαν πραγματοποίησαν συντονιστική σύσκεψη, με θέμα την ενιαία διεξαγωγή και το αγωνιστικό πλαίσιο των μαθητικών εκλογών για την ανάδειξη νέων πενταμελών και Δεκαπενταμελών Συμβουλίων στις αρχές του Νοέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διευρύνουμε τον αγώνα μας - Δεν σταματάμε τις διεκδικήσεις μας» (2020-10-17 00:00:00.0)
«Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι» (2019-03-19 00:00:00.0)
Αγωνιστικός πυρετός παντού (2006-10-12 00:00:00.0)
Διεκδίκησαν καινούριο σχολείο (2002-02-09 00:00:00.0)
Μαχητικά απαιτούν τη μόρφωση (1996-12-06 00:00:00.0)
Μαχητικά στη διεκδίκηση λύσεων (1996-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ