Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΚΛΟΓΕΣ» ΣΤΟ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Παρωδία «δημοκρατίας»

Κανταχάρ: Οι «εκλογές» ξεκινούν υπό τις κάννες των όπλων...

Associated Press

Κανταχάρ: Οι «εκλογές» ξεκινούν υπό τις κάννες των όπλων...
ΚΑΜΠΟΥΛ.- Σε συναγερμό βρίσκονταν από χτες οι δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και ο εκπαιδευμένος από Αμερικανούς, Γερμανούς κ.ά. «εθνικός στρατός», για τις σημερινές «εκλογές» στο Αφγανιστάν για την εκλογή προέδρου -πρακτικά, της επόμενης «μαριονέτας» της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής συμμαχίας» υπό την Ουάσιγκτον, όπως καταγγέλλουν ακόμη και υποψήφιοι για το θώκο.

Αν και η κούρσα είχε ξεκινήσει με 18 υποψήφιους να διεκδικούν τη θέση από τον Χάμιντ Καρζάι, στην πορεία έμειναν 15 - αφού ο ένας αποπέμφθηκε από τη διαδικασία επειδή «προσέβαλε το Ισλάμ» και άλλοι δύο ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται υπέρ του σημερινού Προέδρου, που εγκατέστησε στην εξουσία η Διάσκεψη της Βόννης το 2002, κατόπιν της πρότασης των ΗΠΑ και διατήρησε στην εξουσία η λόγια τζίργκα, που ουσιαστικά «κατηύθυνε» ο Αμερικανός πρεσβευτής αφγανικής καταγωγής, Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

Τρεις θεωρούνται οι «επικρατέστεροι» υποψήφιοι. Ο Καρζάι, υπέρ του οποίου έχει παρέμβει αναρίθμητες φορές ο Χαλιλζάντ, ο Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, Ουζμπέκος πολέμαρχος, και ο Τατζίκος πρώην υπουργός Γιουνούς Κανούνι, ο οποίος, λόγω του καλού μηχανισμού του, θεωρείται ότι έχει πιθανότητες ακόμη και να κάνει μια θεωρούμενη ως απίθανη έκπληξη και να νικήσει.

Η διαδικασία έχει ήδη χαρακτηριστεί από απειλές των πολεμάρχων προς τους πολίτες να τους ψηφίσουν, από τις πολλαπλές εγγραφές (10,5 εκατ. έχουν εγγραφεί στους καταλόγους του ΟΗΕ, παρότι ο Οργανισμός έλεγε ότι οι έχοντες/έχουσες δικαίωμα ψήφου έφθαναν τα 8-9 εκατ.), από την έλλειψη διεθνών παρατηρητών - θα υπάρξουν κάπου 500, που δεν αποκαλούνται καν παρατηρητές, αλλά «ομάδες υποστήριξης της δημοκρατίας» - και την έκρηξη της βίας από πλευράς Ταλιμπάν, που είχαν υποσχεθεί πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να «μη γίνει» η διαδικασία που όπως λένε «εξυπηρετεί τους σταυροφόρους».

Αποτελέσματα αναμένεται να υπάρξουν σε περίπου δύο εβδομάδες αν κάποιος υποψήφιος ξεπεράσει το 50% - αν δεν υπάρξει νίκη από τον πρώτο γύρο, ο δεύτερος πιθανολογείται ότι θα γίνει την 20ή Νοεμβρίου.

Αργά προχτές το βράδυ, ρουκέτα εκτοξεύτηκε κατά της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, αλλά «αστόχησε μόλις μερικά μέτρα», σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο και το «Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος». Χτες, οι αρχές της Κανταχάρ ανακοίνωσαν ότι «απέτρεψαν» μια μεγάλη επίθεση που προετοιμαζόταν για την ημέρα των «εκλογών», αφού ανακάλυψαν ένα πετρελαιοφόρο φορτηγό το οποίο ήταν γεμάτο καύσιμο και παραγεμισμένο εκρηκτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ